Polenta

2009-07-19

sponsored links

Jó ideje beszereztem már egy csomag gyönyörû napsárga bio kukoricadarát, abból a célból, hogy kipróbáljam a polentát.
A rizottóhoz hasonlóan ? aminek elkészítését legalább ilyen sokáig halogattam - azonban úgy véltem, ez valami rendkívül bonyolult dolog? s a rizottóhoz hasonlóan, mint kiderült, - a folyamat bonyolultságát illetõen - ez esetben is tévedtem! :-)

Szóval, megsajnáltam a kamrapolcon árválkodó és a sorsát váró kukoricadarát és elkészítettem belõle a polentát.
Hát? amilyen egyszerû, olyan finom! És vég nélkül variálható?

Elsõre egy igen egyszerû receptet próbáltam ki.
Nekem a polentában mindig is az tetszett, hogy miközben hûl, szilárdul és ezt követõen szeletelhetõ, ropogósra süthetõ. Minden kajáért rajongok ugyanis, ami ropogós?
No, ez valóban az, és intenzív napsárga színe miatt igen mutatós is?

Polenta

Hozzávalók (3 adaghoz)
15 dkg bio kukoricadara
8 dl víz
1 teáskanálnyi só (himalaya)
frissen õrölt bors
darabka biovaj vagy biomargarin
1 maréknyi bio parmezán
kevés olaj (nálam bio repce)

Elkészítés:
Egy nagyobbacska lábasban felforralom a vizet. Amikor lobogva forr, hozzáöntöm a kukoricadarát. Kis lángra veszem alatta a gázt. Sózom, borsozom és folyamatos keverés mellett kb. 10-15 perc alatt készre fõzöm. Ennyi idõ alatt a dara magába szívja az összes vizet, megdagad és a lábas tartalma besûrûsödik. Elzárom alatta a lángot és belekeverek egy darabka margarint vagy vajat és egy maréknyi aromás reszelt parmezán sajtot.
Vékonyan kiolajozott tepsire terítem a masszát, kb. 2 cm vastagon.
Kicsit állni hagyom, hogy késõbb szeletelni tudjam.
Tetszõleges méretû és alakú formákat vágok a polenta lapból. Majd forró serpenyõben, egészen pici olajon mindkét oldalukat ropogósra és aranyszínûre sütöm.

Ezúttal fûszeres sült cukkínikarikákkal és friss paradicsomszeletekkel tálaltam.


Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2009/07/pol...

sponsored links

Keres?s