Pogácsa

2009-04-18

sponsored links

Az elsõ pogácsarecept, amit még sok évvel ezelõtt kikísérleteztem. Azóta is gyakran  sütöm, mert elrontani lehetetlen, nem kell vele sokat pepecselni és nem utolsó sorban nagyon finom. Ha senki sem veszi észre, a konyhai sürgés-forgás közben néha még én is bekapok egy falatot (bár tudom, hogy ez nem fér össze a cukror-és finomlisztelleniségemmel). Este vendégségbe megyünk, oda készítem ezt az adagot.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók kb 60 db-hoz:

800 g finomliszt

170 g vaj

140 g tejföl

1 bögre meleg víz

1 tojás

2 tk só

1,5 tk szárított élesztõ

+ 1 db tojás a kenéshez

 

A száraz anyagokat alaposan összekevertem, majd belemorzsoltam a vajat. Hozzáadtam a tejfölt és a tojást, elkezdtem tésztává gyúrni, közben folyamatosan adagoltam a meleg vizet (elõfordulhat, hogy több, esetleg kevesebb vizet szív fel a liszt, ez a fajtától függ. Én kenyérlisztet szoktam használni és ez a  folyadékmennyiség elég szokott lenni). Körülbelül tíz prcig dagasztottam (kézzel szoktam, de ugyanúgy lehet a kenyérsütõben is). Cipót formáztam a tésztából, tetejét meghintettem liszttel, majd félretettem pihenni. Nálam ez ma kereken három óra volt, mert közben bementem a városba. Mire hazaértem, szépen a duplájára nõtt. Lisztezett deszkán újra átgyúrtam a tésztát, aztán úgy egy cm vatagra nyújtottam. A tetejét átlósan bevagdostam, szaggattam, tetjüket megkentem felvert tojással és 200 fokos sütõben sütöttem 15-20 percig.

 

Megjegyzés: minden hozzávalóm hideg volt (a liszt kivételével), mert a hûtõbõl kivéve már kezdtem is velük dolgozni. Ebbõl is látszik, hogy szinte képtelenség elrontani. Ugyanakkor a meleg víz hozzáadása azonnal "beindította" az élesztõt és semmilyen problémát nem okozott a kelés során. Egyébként az sem baj, ha nincsen megkelesztve a tészta, már lehet szaggatni és sütni.


Folytats a blogon ... sutieshusi.freeblog.hu/archives/2009/...

sponsored links

Keres?s