Pistou

2010-03-09

sponsored links


 

A pistou nagyon hasonló az olasz pesto-hoz. Mindössze annyi különbség van köztük, hogy a franciák nem tesznek bele olajos magvat. A legismertebb étel vele kapcsolatban a Soupe au pistou (provence-i zöldségleves), de számos francia finomság hkészíthetõ még vele. Saláták, hideg-meleg elõételek, levesek, mártások tökéletes és összetett ízesítõje. Nálam eddig kagylósaláta készült belõle. Lehet turmixgépben készíteni, de mozsárban az igazi... Hûtõben, csavaros üvegbe téve viszonylag sokáig eláll. Csak arra kell ügyelni, hogy az olaj mindig ellepje a tetejét.


Pistou házilag:


50 g bazsalikomlevél, 4 gerezd fokhagyma, 50 g parmezán, 1/2 dl olívaolaj, só-bors


1. A bazsalikomot apróra tépkedem, a sajtot finomra reszelem, a fokhagymát összezúzom. Egy márvány mozsárba teszem õket, majd nem teljesen homogén masszává pépesítem. Nem baj, ha rusztikus marad! Ekkor sózom, borsozom, olívaolajjal felengedem, majd további 1-2 percig morzsolgatom a masszát. 


Folytats a blogon ... franciaulenni.blogspot.com/2010_03_01...

sponsored links

Keres?s