Piros thai csirkecurry mogyoróval

2008-12-16

sponsored links

Rég jártunk már thai étteremben, épp ideje volt tehát, hogy a közelünkben lévõ egyik ilyen egységet kipróbáljuk. Kellemes környezet és egy igazán autentikus konyha fogadott, amitõl annyira kedvet kaptam, hogy két napig sem bírtam és fõztem egy thai curryt.

Bár vacsorára massaman csirkecurryt ettem, de mégsem ezt fõztem, hanem a piros curryt ötvöztem mogyoróval. Kész pasztát nem is vettem, magam készítettem el, aminek az az egyik hihetetlen nagy elõnye, hogy magunk adagolhatjuk a chilipaprika mennyiségét. Lehet, hogy ettõl nem lesz annyira tüzes, viszont ehetõ csípõsségûre szelidítem:-), ez pedig fontos szempont! 
(Most különösen idõszerû gasztroajándék is lehet belõle, arra figyeljünk csupán, hogy a fa alól idõben tegyük be a hûtõbe!)

Thai currypasztát különben is jó otthon készíteni, ha beszereztük a szükséges hozzávalókat. A paszta is eláll néhány hétig hûtõben, de pár hónapig fagyaszthatjuk is.
A három fajta currypaszta közül a sárga a legenyhébb, ezt követi a piros, a zöld pedig a bivalyerõs. A csípõsségét jelzi, hogy az azonos mennyiségû, mondjuk 4 fõre fõre szánt ételhez a sárgához 3-4 db thai chilit vesznek, a piroshoz legalább 8-10-et, a zöldnél pedig 20 zöld chilipaprika elõtt meg sem állnak.
Az összetételük nemcsak a chili mennyiségében különbözik. A paszta alapja minden esetben a salottahagyma (a thai salotta pici és édeskés ízû), fokhagyma, galangal, thai citromfû, kaffir lime reszelt héja (hiányában zöldcitrom héja) és rákpaszta. Ezeket mind beszerezhetjük ázsiai szaküzletben, és mindegyik fagyasztható is.
A sárga currypasztába a színe miatt általában kurkumát is tesznek, a zöld pedig a legösszetettebb currypaszta: a temérdek mennyiségû zöld chilin kívül általában római kömény, koriander, annak a gyökere és gyömbér is van még benne, amitõl az íze igazán kerek lesz.
A piros currypasztába azonban nem kerül annyi hozzávaló, az igazán autentikus paszta csupán az alapvetõ anyagokat tartalmazza! Nemcsak közepes erõssége miatt, hanem talán ezért is ez a legnépszerûbb, mert olyan alap, hogy ha kedvünk szottyan, egy-két további hozzávalót is tehetünk még bele.

Most ötvöztem az egyébként igen enyhe massaman currybe szánt mogyoróval, nagyon finom csirkecurry lett belõle. A mogyoró helyett bármilyen más zöldséget is tehetünk bele. Az alább leírt paszta fele még a hûtõben csücsül és várja további beteljesedését.

                  

Piros thai csirkecurry mogyoróval
(Kaeng Ped Gai)

A piros currypasztához

3 db salottahagyma (vagy 2 közepes lilahagyma)
3 gerezd fokhagyma
4-5 db piros thai madárszem-chili
2-3 cm galangal
? rúd thai citromfû
1 tk garnélapaszta
? mk só
A csirkecurryhez
1 ek növényi olaj
2 db salotta
2 gerezd fokhagyma
2 -2? ek piros currypaszta
250-300 g szárnyasfilé (csirke, pulyka)
200 ml kókusztej
2 db kaffir lime levél
kevés víz vagy alaplé
1 marék natúr mogyoró
1 ek thai halszósz
kb. 1 ek zöldcitromlé
kb 1 mk-nyi pálmacukor (vagy barna náccukor)

Elõször elkészítem a currypasztát. A chilit keresztben elvágom, kiszedem a magját, és kisebb darabokra vágom. Egy kevés vízbe beáztatom, de ebben az esetben több chilit is használhatunk, mert valamennyi kapszaicin kioldódik belõle (az áztatás elmaradhat, de ettõl jobban pépesedik a paprika). A salottát, a fokhagymát, a galangalt és a citromfüvet kicsire vágom és a leszûrt chilivel együtt egy nagy kõmozsárban vagy aprítóban alaposan pépesítem. Ha kész, hozzákeverem a rákpasztát és a sót, esetleg egy kevés zöldcitrom levét is. Ennek az adagnak úgy a felére lesz szükség, ami másik fele hûtõben, lezárt üvegben 4 hétig eláll, de 2-3 hónapra le is fagyaszthatjuk.

A curryhez a húst vékony szeletekre vágom. A salottát meghámozom és negyedelem, hogy nagyobb darabokban maradjon, a fokhagymát megtöröm.
A wokban felforrósítom az olajat, beleteszem a hagymákat, a currypasztát és sisteregve egy percig pirítom, akkor rádobom a húst. Fehéredésig, tologatva megpirítom, felöntöm egy kevés kókusztejjel, beleteszem a limelevelet és tovább forralom. Ahogy sûrûsödik, öntök hozzá egy kevés kókuszt, ha elfogyott, alapvelet. A végén belekeverem a mogyorót és ízesítem halszósszal, citrommal és kevés cukorral.
Basmati rizs a legjobb hozzá, italnak jázmintea.
2 személyre /  
                     Piros thai csirkecurry mogyoróval



Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s