Pirog

2008-09-23

sponsored links

Nos a pirog név ennek az ételnek mondjuk kissé túlzás, maradjunk inkább a sonkás-gombás táskánál.

Az egész ott kezdõdött, hogy én is vettem olyan tésztaformázót, amit Mamma (aka Dalla cucina) ajánlott és ha már megvan ki kellett próbálnom. Néztem a neten recepteket, vettem is gombát és füstölt-érlelt sonkaszeleteket. A mennyiségekrõl fogalmam sincs, csak úgy érzésre csináltam és meglehetõsen büszke vagyok, mert minden pont elfogyott. :-)

A gombát nagyon apróra vágtam és egy serpenyõben, zsiradék nélkül addig sütögettem, amíg minden leve el nem párolgott. Eredetileg úgy terveztem, hogy a gombát összeturmixolom, pépesre és azt sütöm ki (ötlet Gordon Ramsaytõl), de sajnos kénytelen voltam rájönni, hogy a turmixgép nem ugyan az, mint a botmixer és botmixerrel ez nem megy. Egy picit megpirítottam a sonkát is, de erre nem igazán volt szükség.

A tésztával nem volt kedvem pepecselni, különösen, hogy volt itthon Tante Fanny-féle leveles tészta (nem fagyasztott, csak hûtõs és nem hajtogatva, hanem tekercsben van). Vastagságra pont jónak tûnt, ebbõl vágtam ki a formázó másik felével a kis korongokat és készítettem el a táskákat, gombásat, sonkásat és vegyeset. A vegyes lett a legjobb. :-) Arra nem emlékeztem, hogy tojásfehérjével vagy tojássárgával szokás megkenni a tészták tetejét, hogy szép fényes, barna legyen (nem nevetgél, kezdõ vagyok :-) ), így egy tojást mindenestül felvertem, abban mindkettõ benne van felkiáltással. Teljesen jó lett, egyszerûen nem tudok tévedni. ;-) Megszurkáltam villával, aztán repültek is a sütõbe.

175 fokon sütöttem, 15 percig, légkeveréssel. A tetejen nagyon szép barna lett, de legközelebb egy kicsit alacsonyabb hõmérsékleten és tovább sütöm (kb. 150-160 fok, 20 perc), mert a közepén a tészta nem mindenhol sült át tökéletesen. Az íze is jó volt, kicsit a füstölt sonka miatt sósabb lett, mint terveztem, de még nem volt vészes, kb. 90%-osnak mondanám.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... rantotta.blog.hu/2008/09/23/pirog

sponsored links

Keres?s