Pimasz paprikaleves és a Xantana

2008-08-13

sponsored links

Az elmúlt hétvégi országjárásunk során két nagyon klassz éttermet is utunkba ejtettünk. A fertõrákosi Ráspi étterem kipróbálását már jó ideje terveztük, a Fertõ-tó, ill. a határ túloldalán lévõ Nyikosparkba pedig visszatérõ vendégként érkeztünk. Mindkét étteremben csodás ízélményekben tobzódtunk.

Már helyben tudtam, hogy a Ráspi étteremben evett, egyszerûségében zseniális hideg uborkalevessel itthon is próbálkozom majd (recept hamarosan), a Nyikosparkból pedig a forró paprikakrémleves kerül reprodukcióra. Ez utóbbi tegnap megtörtént, íme.

Hozzávalók négy fõ részére:

1 kg TV paprika
1 l zöldség alaplé
2 kk só
2 csipet frissen õrölt fehér bors
1 tk Xantana por (hiányában: 3 tk étkezési keményítõ)

Elkészítés:

A sütõt elõmelegítjük a legmagasabb hõfokon (légkeverésen).

A paprikákat megmossuk, megszárítjuk és alufóliával bélelt tepsire tesszük. Forró sütõbe dugjuk kb. 25-30 percre. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a paprikákat. Akkor kész, amikor már feketednek kívülrõl és hólyagosodnak.

A tepsirõl tálba szedjük a paprikákat, fóliával légmentesen lezárjuk és békén hagyjuk 10 percig. Ezután könnyedén eltávolítható a paprikák héja, kiszedjük a magházukat is.

A sült paprikákat turmixban pürésítjük, majd hozzáadjuk a már elõzõleg egy lábasban felforrósított alapléhez. Sóval és borssal ízesítjük, összeforraljuk. A legvégén turmix-szal hozzákeverjük a Xantana port, ezzel sûrítjük.

Tálalás elõtt botmixerrel habosítjuk a levest. Metélõhagymával díszíthetjük.

Végre-végre ehhez a fantasztikus anyaghoz, a Xantana-hoz is hozzájutottam, mégpedig Neusiedl am See városkában, ahol a Nyikospark étterem is mûködik. Ferran Adriá sûrítõporáról bõvebben itt.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... nosalty.blog.hu/2008/08/13/pimasz_pap...

sponsored links

Keres?s