PHO

2010-03-06

sponsored links


Amikor pár éve az Ázsia Centerben elõször megkóstoltam ezt a levest, azonnal megkedveltem. Az emeleti büfében apró anyóka fõzte, az ottaniak Mamának szólították. Bûbájos akcentussal ejtette azt a pár szót amit tudott magyarul. A nyáron jártam arra megint, de már nem találtam a nénit sehol. A. viszont már hosszú ideje rágja a fülem hogy fõzzek neki " tésztalevest" - úgyhogy ma reggel végre hozzáfogtam. Töredelmesen bevallom, kicsit kénytelen voltam módosítani a recepten az otthon lévõ alapanyagok függvényében. Az ázsiai levesek lelke az alaplé, holmi leveskockából kotyvasztott utánzattal nem is érdemes belekezdeni. Én ezért macerás levesnek is szoktam hívni, a végeredmény szempontjából azonban mindenképpen megéri a fáradságot...

PHO ( VIETNÁMI LEVES )

2 l csirke alaplé ( kb. másfél kiló vegyes maradék csirkealkatrészbõl, szárnytõbõl, bõrbõl és csontból fõztem két fej hagymával, néhány gerezd fokhagymával, ujjnyi gyömbérrel, egy kávéskanál szemes fekete borssal, egy rúd fahéjjal, egy csillagánizzsal meg egy kis piros chilivel. Minél tovább fõzzük, annál jobb. A kínaiak egész éjszaka is fõzik az alaplevet, ez a mostani "csak" három órát fõtt. Ha elkészül, a tetejérõl a zsírt kanállal leszedem és átszûröm. )

1 csirkemell
10 dkg kínai tojásos tészta ( eredetileg rizstészta)
babcsíra
újhagyma
kevés lilahagyma
nagyon vékonyra szeletelt csípõs zöldpaprika
friss koriander levél ( illetve thai bazsalikom és mentalevél, ha van)

csípõs halszósz:
2 gerezd tört fokhagyma
3 ek. halszósz
1 ek. rizsecet
1 lime leve és héja
kevés cukor
1 apróra vágott friss piros chili
kevés világos szójaszósz

A tésztát sós vízben négy percig fõzöm, félreteszem. A csirkemellet vékonyra szeletelem, a levesben 3 percig forralom. A babcsírát forró vízben 1 percig blansírozom. Elõmelegített tányérba szedem tésztát, a fõtt csirkehúst, babcsírát, kétféle hagymát, zöldpaprikát csinosan elrendezem rajta és és rámerem a tûzforró levest. Friss korianderrel megszórom.

A halszósz hozzávalóit kis tálban elkeverem, a levest ki-ki tetszése és vérmérséklete szerint ezzel ízesíti a tányérján.

Folytats a blogon ... neguilla.blogspot.com/2010/03/pho.html

sponsored links

Keres?s