Pavlova, vagyis balerina terítéken

2008-05-01

sponsored links

Tavasz van. A finomlisztek lassan elpihennek a kamrában és átadják a helyüket a réteslisztnek, hogy magasra szárnyaló piskótákat alkosson a konyhák tündére, megtûzdelve minden aktuális jóval. Aztán persze van, hogy a lisztek magukban gubbasztanak a polcon, pedig a sütõ dolgozik, a szezonális gyümölcsök szecskázása zajlik, csak épp rájuk nincs szükség.

Egy igazi tavaszi, nyári party elengedhetetlen kelléke, a Pavlova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedig, ha az ember felcsapja Pavlova kisasszony életrajzi könyvét, hamar kiderül, hogy az újzélandiaknál a labda: itt készült a frenetikusan újszerû, korszakalkotó és nem utolsó sorban finom desszert.

Szóval 1926 óta nem nagyon van olyan ausztrál/újzélandi party, ahol ne lenne ott ez a szemkáprásztató és igencsak finom torta a palettán.

Pavlova torta

10 tojás fehérje

40 dkg porcukor

2 ek almaecet

2 ek kukoricaliszt

1 csipet só

Berobbantom a sütõt 190 fokra. A fehérjéket elkezdem habbá verni, miközben kezd állagot váltani, szép apránként hozzáadogatom az átszitált lisztet, az ecetet, a sót és a cukrot. Nagyjából 5 percig hagyom, hogy a habverõ sûrû krémes elegyet gyártson, majd egy sütõpapíros sütõlap közepére halmozom a krémemet, lehetõleg középre (úgyis szétterül egy kicsit), majd betolom a sütõbe, aminek a hõfokát ezzel egyidõben 130 fokra csappantom. Másfél óráig rá se nézek.

Mikor jelez az óra, hogy letelt az idõ, akkor kikapcsolom a sütõt és a tortát hagyom a sütõvel együtt kihûlni.

2,5 dl tejszínt 2 zacskónyi vaníliás cukorral szifon vagy kézi habverõ segítségével habbá varázsolok. A kihûlt tortámat tálra teszem, a tetejére ráhalmozom a habot, felszelt gyümölccsel díszítem és rögvest tálalom.

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... konyhatunderek.blog.hu/2008/05/01/pav...

sponsored links

Keres?s