Paradicsomleves

2009-11-30

sponsored links

Úgy jó egy hónapja kértem páromat szedje már le azt a rengeteg zöldparadicsomot, nehogy megfagyjon nekem (akkor épp volt egy hét hideg idõ). Majd csinálok én belõle zöldparadicsom lekvárt. Úgyis régóta tervezem. Hát igen. Eltelt egy hét, kettõ, három és a több mint 3 kiló paradicsom kezdett megérni a konyhában. Végül csak megcsináltam azt a lekvárt és jelentem alássan isteni lett, de csak 80dkg-ból, mert a többi nemigazán volt zöldnek mondható. A rosszakat kidobáltam, a többit újságpapírba csomagoltam...

De mi lenne ha csinálnék valami olyat, amit nem szoktam. Bevallom õszintén a paradicsomleves gondolatára a gyomrom is összerándult. Gyerekkoromban ki nem állhattam. Azóta néha megkóstolom, ha nagypapám csinál, de nem. Még mindig nem.

Viszont egyik nap Emil avval jött haza oviból, hogy paradicsomleves volt és az milyen finom. Jaj, jaj, jaj. A gyerekért mindent. Neki veselkedtem hát:

Hozzávalók:
  • 8 paradicsom
  • 0,5 l paradicsompüré (nem sûrített, sótlan)
  • kb. 5-6 dl víz
  • 1 tk só (finomítatlan)
  • 3 ek nádcukor
  • fél fej vöröshagyma
  • oregáno
Elkészítés:

A paradicsomot felkockázzuk (hibás részeket kivágjuk) és a hagymát fölaprítjuk. A sóval alacsony hõfokon föltesszük fõni. Ha levet ereszt hozzáadjuk az oregánót (kb. 1 ek) és úgy 1 deci paradicsompürét. Összerottyantjuk, levesszük a tûzhelyrõl és összemixeljük. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és visszatesszük fõni. Ha a cukor elolvadt, hozzáadjuk a maradék paradicsompürét (nálam despar passata di pomodoro rustica) és vízzel tetszõleges állagúra higítjuk. Pár percig még melegítjük és kész is.

A délicieux jelzõt kapta párom részérõl és nekem is ízlett, ráadásul nagyon. A kisebbik csemetém csak, úgy habzsolta. Na kinek nem jött be? Lehet találgatni.

A kép, nem sikerült, ahogy mostanában egyik sem. Sajnos halódik a gépem és marhára nincs kedvem töketlenkedni vele. :(

Folytats a blogon ... bibeledel.blogspot.com/2009/11/paradi...

sponsored links

Keres?s