Padlizsántanulmány
sponsored links
A képen a négy tálban - bár kinézetre nagyon hasonlítanak - négy, ízében teljesen eltérõ étel van. Rég itt lenne már a helye ennek a receptnek, de látva - és kóstolva - a mai eredményt, nem bánom, hogy vártam vele.
Két-három éve - ma már alig hiszem el, hogy lehet így élni - a saját életem kizárólag a hétvégékre korlátozódott. Rengeteget dolgoztam, ráadásul vidéken, ha esetleg nem aludtam ott, akkor a napi 10-12 órához még hozzá kellett számolnom 2 óra oda- vagy visszautat. Állandóan étteremben vacsoráztam (nincs mire irigykedni), de ebédre elég unalmas volt a sajtos-gombás melegszendvics a büfébõl. A zsíros-húsos menzára meg nem voltam hajlandó befizetni, más opció nem volt.
Akkoriban a sarki boltban egész télen lehetett padlizsánt kapni, nyári áron, ha sikerült betérnem, mindig bevásároltam belõle. Jól jött ez, ha az utazótáskám átpakolásához szükségesnél egy kicsivel több idõt töltöttem otthon, 5 perc munkával 30 perc alatt elkészült a másnapi ebédem.
Egy padlizsánt fölkockázni, fûszerezni, olajozni, be a sütõbe - ennyi a recept. Lehetne serpenyõben kevergetve sütni is, de nem volt annyi idõm, hogy a tûzhely mellett álljak.
Két változatban készítettem, vagy mediterrán zöldfûszerekkel (bazsalikom, szurokfû, kakukkfû, esetleg provanszi fûszerkmeverék) és fokhagymával, vagy indiai beütéssel, korinaderrel, római köménnyel, chilivel. Ha elkészült és még hiányzott hozzá némi savanykás íz, elõbbit citromlével, utóbbit joghurttal locsoltam meg.
Ma tovább játszottam a lehetõségekkel. Szétnéztem a fûszereim között, összehoztam õket olajokkal, szószokkal, meg sok fokhagymával (abból baj nem lehet...). Nem lett köztük kedvenc, mindegyik csodás.
Az ötfûszeresben a bizsergetõ szecsuáni bors melegségét erõsíti a pirított szezámolaj íze.
A kellemesen ismerõs zöldfûszeresben finoman simul össze a lila bazsalikom és a balzsamecet a krémesre sült padlizsánnal.
A madras curry ebben is hozza azt a meglepetést, ami minden alkalommal megragad: sokkal fûszeresebb, mint amire számítok. Pláne sokkal csípõsebb!
A gyömbér és a padlizsán fantasztikus páros, de a lime-tól különösen üde lett.
Két-három éve - ma már alig hiszem el, hogy lehet így élni - a saját életem kizárólag a hétvégékre korlátozódott. Rengeteget dolgoztam, ráadásul vidéken, ha esetleg nem aludtam ott, akkor a napi 10-12 órához még hozzá kellett számolnom 2 óra oda- vagy visszautat. Állandóan étteremben vacsoráztam (nincs mire irigykedni), de ebédre elég unalmas volt a sajtos-gombás melegszendvics a büfébõl. A zsíros-húsos menzára meg nem voltam hajlandó befizetni, más opció nem volt.
Akkoriban a sarki boltban egész télen lehetett padlizsánt kapni, nyári áron, ha sikerült betérnem, mindig bevásároltam belõle. Jól jött ez, ha az utazótáskám átpakolásához szükségesnél egy kicsivel több idõt töltöttem otthon, 5 perc munkával 30 perc alatt elkészült a másnapi ebédem.
Egy padlizsánt fölkockázni, fûszerezni, olajozni, be a sütõbe - ennyi a recept. Lehetne serpenyõben kevergetve sütni is, de nem volt annyi idõm, hogy a tûzhely mellett álljak.
Két változatban készítettem, vagy mediterrán zöldfûszerekkel (bazsalikom, szurokfû, kakukkfû, esetleg provanszi fûszerkmeverék) és fokhagymával, vagy indiai beütéssel, korinaderrel, római köménnyel, chilivel. Ha elkészült és még hiányzott hozzá némi savanykás íz, elõbbit citromlével, utóbbit joghurttal locsoltam meg.
Ma tovább játszottam a lehetõségekkel. Szétnéztem a fûszereim között, összehoztam õket olajokkal, szószokkal, meg sok fokhagymával (abból baj nem lehet...). Nem lett köztük kedvenc, mindegyik csodás.
Az ötfûszeresben a bizsergetõ szecsuáni bors melegségét erõsíti a pirított szezámolaj íze.
A kellemesen ismerõs zöldfûszeresben finoman simul össze a lila bazsalikom és a balzsamecet a krémesre sült padlizsánnal.
A madras curry ebben is hozza azt a meglepetést, ami minden alkalommal megragad: sokkal fûszeresebb, mint amire számítok. Pláne sokkal csípõsebb!
A gyömbér és a padlizsán fantasztikus páros, de a lime-tól különösen üde lett.
Szezámos-ötfûszeres padlizsán
1 közepes padlizsán
2 evõkanál olaj
1 evõkanál szezámolaj
2 evõkanál szójaszósz
1 mokkáskanál ötfûszerkeverék
6-8 szem szecsuáni bors, porrá zúzva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
szezámmag
A padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágom. Az olajakat összekeverem a fûszerekkel, a szójaszósszal és a fokhagymával, beleforgatom a padlizsánt.
Tûzálló tálban 20-25 perc alatt, félidõben megkeverve megsütöm.
Megszórom szezámmaggal.
Zöldfûszeres padlizsán
1 közepes padlizsán
2 evõkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma összezúzva
ízlés szerinti friss zöldfûszerek: szurokfû, kakukkfû, (lila) bazsalikom
pár csepp balzsamecetA padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágom. Meglocsolom az olívaolajjal, összekeverem a fokhagymával és a bazsalikom kivételekkel a zöldfûszerekkel. Tûzálló tálban 20-25 perc alatt, félidõben megkeverve megsütöm.
Hozzáadom a friss bazsalikomot, balzsamecettel megspriccelem.
Padlizsán madras curryvel
1 közepes padlizsán
2 evõkanál olaj
1 kávéskanál madras curry
A padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágom. Összekeverem a curryporral és az olajjal.
Tûzálló tálban 20-25 perc alatt, félidõben megkeverve megsütöm.
Tûzálló tálban 20-25 perc alatt, félidõben megkeverve megsütöm.
Gyömbéres lime-os padlizsán
1 közepes padlizsán
1 cm-es darabka friss gyömbér lereszelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 evõkanál chilis olívaolaj
1 evõkanál olívaolaj
1 kis lime lereszelt héja és felének leve
petrezselyem vagy korianderzöld
A padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágom. Az olajakat, gyömbért, fokhagymát, a lime héját és levét összekeverem, összeforgatom a padlizsánnal.
Tûzálló tálban 20-25 perc alatt, félidõben megkeverve megsütöm. Petrezselyemmel vagy korianderzölddel megszórva tálalom.