Padlizsános spagettitorta
sponsored links
Padlizsános spagettitorta
(Timballo di mulinciani e pasta - apró változtatásokkal David Ruggerio Sapori di casa címû, szicíliai ételeket bemutató szakácskönyvébõl.)
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
egy csokor petrezselyemzöld
2 ek. + 1 dl extraszûz olívaolaj
só
diónyi vaj
50 g zsemlemorzsa
450 g spagetti
4 gerezd fokhagyma
1 csipetnyi csípõs pirospaprika
kb. 10-15 db közepes hámozott, kockára vágott paradicsom
20-25 db fekete olívabogyó
só
frissen õrölt feketebors
2 tk. oregánó
10 nagy bazsalikomlevél
50 g reszelt parmezán
50 g reszelt pecorino romano
50 g reszelt füstölt ricotta
A padlizsánokat hosszában kb. 0,5 cm vékonyra szeleteljük, besózzuk, és egy szûrõbe téve legalább egy órán keresztül állni hagyjuk. egy csokor petrezselyemzöld
2 ek. + 1 dl extraszûz olívaolaj
só
diónyi vaj
50 g zsemlemorzsa
450 g spagetti
4 gerezd fokhagyma
1 csipetnyi csípõs pirospaprika
kb. 10-15 db közepes hámozott, kockára vágott paradicsom
20-25 db fekete olívabogyó
só
frissen õrölt feketebors
2 tk. oregánó
10 nagy bazsalikomlevél
50 g reszelt parmezán
50 g reszelt pecorino romano
50 g reszelt füstölt ricotta
A petrezselyemzöldet felaprítjuk, és összekeverjük 2 evõkanálnyi olívaolajjal.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
A padlizsánszeleteket bordázott aljú serpenyõben zsiradék nélkül megsütjük, bekenjük a petrezselymes olívaolajjal, majd a szeleteket kissé egymásra csúsztatva, kibéleljük velük a tortaformát úgy, hogy az oldalára is jusson. (Az eredeti recept szerint a padlizsánokat bõ olajban kellene kisütni, de szerintem nagyon elnehezítené az ételt, ezért döntöttem a bordázott aljú serpenyõben való elkészítés mellett.)
Az olajban kissé megpirítjuk a megtisztított, átört fokhagymgerezdeket (ha nagyon intenzív ízû, vágjuk félbe, picit pirítsuk meg az olajon, majd lelkiismeret-furdalás nélkül dobjuk ki a gerezdeket, mert sajnos nem mindenki rajong a fokhagymáért). A fokhagymás olajhoz hozzáadjuk a paradicsomkockákat, a csípõs pirospaprikát, a zöldfûszereket, a sót és a borsot, majd közepes lángon kb. 30-40 percig fõzzük.
A sütõt elõmelegítjük 175 fokra.
A spagettit kifõzzük, szinte még roppanósan leszûrjük, és összekeverjük a paradicsomszósszal, a félbevágott fekete olívabogyókkal és a sajtokkal, majd az egészet a padlizsánszeletekkel kibélelt tortaformába öntjük.
A tetejét befedjük a megmaradt padlizsánszeletekkel, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és a már elõmelegíett sütõben kb. 25-30 percig sütjük.