Paccheri - Pasta La Vista I.
sponsored links
Anyám azt mondta, van egy kis maradék darált húsa, talán megfuttatta egy kis dinsztelt hagymán, kiveszi a jegesbõl. Persze, csinálok belõle valamit. Spájz, szemmagasságban tészták, pont elõttem, sárga, colos (col-zoll, a hüvelyk hosszúság mértékegységének német elnevezése, 1½(zoll)= 2,54 cm) átmérõjû bergmann-csõ darabok a zacskóban, ja, Pakkeri (Paccheri).
Ez jó lesz. Az olasz csizmán boka magasságban, ahol kezdõdik a lábszárvédõ, no ott van Campania tartomány (vigyázzunk, ilyen helyek vannak ottan, hogy Nápoly meg Sorrento, de ennek kapcsán még beszélünk...), ahol ez õnekik a hagyományos rövid tésztaféléjük. Meg az ínyencek egyik kedvenc tésztaformája. Egyrészt vizuálisan izgalmas, másrészt rusztikus felületén jobban tapad a szósz vagy mártás, méretének köszönhetõen jól tölthetõ, viszont fõzésénél figyelj oda, mert nagyobb falvastagságának köszönhetõen a fõzési ideje hosszabb az átlagosnál, 15 perc, forrás után ugye. Ekkor éri el az ideális ?al dente? (haraphatóra, roppanósra, nem szarrá fõzve) állapotot. Szóval klassz ez, praktikus, jó lesz.
Ez jó lesz. Az olasz csizmán boka magasságban, ahol kezdõdik a lábszárvédõ, no ott van Campania tartomány (vigyázzunk, ilyen helyek vannak ottan, hogy Nápoly meg Sorrento, de ennek kapcsán még beszélünk...), ahol ez õnekik a hagyományos rövid tésztaféléjük. Meg az ínyencek egyik kedvenc tésztaformája. Egyrészt vizuálisan izgalmas, másrészt rusztikus felületén jobban tapad a szósz vagy mártás, méretének köszönhetõen jól tölthetõ, viszont fõzésénél figyelj oda, mert nagyobb falvastagságának köszönhetõen a fõzési ideje hosszabb az átlagosnál, 15 perc, forrás után ugye. Ekkor éri el az ideális ?al dente? (haraphatóra, roppanósra, nem szarrá fõzve) állapotot. Szóval klassz ez, praktikus, jó lesz.
Ha már tésztaforma, akkor a csõ alakú tészták közül a teljesség igénye nélkül, abc sorrendben: Bucatini, Calamarata, Calamaretti, Cannelloni, Cavatappi, Cellentani, Chifferi, Elbow macaroni, Elicoidali, Fagioloni, Garganelli, Gomiti, Macaroni, Maccheroni, Maccheroncelli, Maltagliati, Manicotti, Mezzani, Mezze Penne, Mezzi Bombardoni, Mezzi Paccheri, Mostaccioli, Paccheri, Pasta al ceppo, Penne rigate, Penne Zita, Pennette, Pennoni, Perciatelli, Rigatoni, Incannulate, Trenne, Trennette, Tortiglion, Tuffoli, Ziti, Zitoni. Meglennénk ezekkel a tésztákkal egy darabig és akkor ez csak egy forma?
Nézem a darált húst mennyi, fél kiló körül és sertés. Bõven elég két fõre. Tölteni fogom a tésztát, ez a húsmennyiség kb. 8-12 darabra elég. Fel tettem a tûzre közepes fazéknyi vizet kevés sóval forrni. Egy kisebb hagymát azért a biztonság kedvéért apróra vágtam, kevés olíván aranybarnára fonnyasztottam, ráöntöttem a húst, elkeverés.
Adtam még hozzá két gerezd zúzott fokhagymát, egy kis doboz paradicsom pürét, 3-4 tekerésnyi frissen õrölt borsot, sót és két 20 cm hosszú rozmaring ág leveleit összevágva, elkeverés.
Jöhet rá folyamatosan utántöltve 2-3 dl száraz vörösbor, had rotyogjon, még megfõ a tészta. Érdemes bõvebb szafttal készíteni, lásd késõbb miért. Akkor vagy jó, ha közel egyszerre készül el a tésztával. El is készült, lesz?röm, kicsit hagyom h?lni mindkettõt. Ha a tésztát kisebb égési sérülések nélkül meg tudod fogni, elkezdheted tölteni (teáskanállal ideális).
Én is ezt tenném, ha tudnám, hogy mi a fenébe tegyem. Megvan, egy kis méretû szétnyitható tortaforma. Érdemes olyan edényt választani, aminek a pereme kb. 2 cm-rel magasabb az állított tésztánál (ebben az esetben) és szép szorosan egymás mellé tudod rakni õket. Ez nem volt annyival magasabb, így töltés után óvatosan egymásra borogattam õket, a szükség nagy úr, nem finnyáskodunk. A töltésnél figyeltem arra, hogy a szaft és kevés hús is megmaradjon, ebbõl készül a mártásunk ami garantálja, hogy nem lesz száraz az ételünk.
Felhevítem ismét a maradékot, mikor rotyog felöntöm 2 dl tejszínnel (a síma habtejszín a legjobb, felejtsd el a fõzõtejszíneket), utánsózom, kevés bors és állandóan keverve kicsit bes?rítem.
Aztán leöntöm vele a töltött tésztát és a h?tõben talált 15 dkg goudát jó kedvvel ráreszelem. Sütõ elõmelegítve 200°C-on, rápirít, tálal, megesz, kortybor, bealszik. Egészségedre!