Otthon sütni jó!
sponsored links
Alapvetõen kenyérfogyasztó nép vagyunk. Reggelire általában friss pékáru kerül az asztalra, ropogós zsemle, kifli, kalács vagy egyéb illatos péksütemény. Fõétkezéseink legtöbbjének kísérõje a kenyér, levesekhez, fõzelékekhez, húsokhoz fogyasztjuk. Gyermekeinkenek tízóraira szendvicset gyártunk belõle, vagy egy nagy tál salátához pirítóst készítünk. Elkészítési és felhasználási módja ezerféle.
Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, az ott található kenyérfélék csak töredékei annak a sokféleségnek, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Általában néhány fajtával találkozunk: fehér, barna, félbarna, magvas, teljeskiõrlésû. A pékségek kínálata ennél kicsit bõvebb, de még akkor is fontos tényezõ, hogy mi lehet abban a tartóskenyérben, ha az van ráírva, hogy még egy hét múlva is fogyasztható!!
A házi kenyérsütés manapság már nem olyan idõtrabló és nagy elõkészületet igénylõ munkafolyamat, mint nagyanyáink idejében volt. Süthetjük gépben, akkor még a keveréssel és dagasztással sem kell foglalkoznunk, csak sorban bepakolni a kenyérsütõbe az alapanyagokat, és egy pár óra múlva ízlelhetjük a finom kenyeret. De készíthetjük sütõtálban, vagy jénaiban, esetleg tortaformában is hagyományos módon a sütõben.
Fontos tényezõ, hogy szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak a kenyérsütéshez használt alapanyagok, és csak rajtunk múlik, hogy mivel tesszük még különlegesebbé: friss zöldséggel, virslivel, sajttal, különleges fûszerekkel, mediterrán kenyeret készítünk, esetleg egyszerû falusi fehéret, rozsosat, tönkölyt. A variációk száma végtelen.
Fontosnak tarom szólni a lisztérzékenyekrõl, akiknek nagy figyelmet kell szentelniük arra, hogy gluténmentes kenyeret fogyasszanak, ám ez a kenyér ízletességét és "színesebbé" tételét nem befolyásolja.
Igyekeztem az oldalon mindazon információkat összegyûjteni és megjelentetni, amelyek a házi kenyérsütés nélkülözhetetlen velejárói. Alapanyagokról, hozzávalókról, gép-és kézi kenyérsütésrõl, praktikákról, a lisztérzékenységrõl, a "mindennapi kenyerünk"-rõl szóló érdekességekrõl olvashat a kedves látogató. Receptgyûjteményemben sok általam és mások által kipróbált recept közül válogathatnak.
Kellemes idõtöltést és sikeres házikenyérsütést kívánok!
Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, az ott található kenyérfélék csak töredékei annak a sokféleségnek, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Általában néhány fajtával találkozunk: fehér, barna, félbarna, magvas, teljeskiõrlésû. A pékségek kínálata ennél kicsit bõvebb, de még akkor is fontos tényezõ, hogy mi lehet abban a tartóskenyérben, ha az van ráírva, hogy még egy hét múlva is fogyasztható!!
A házi kenyérsütés manapság már nem olyan idõtrabló és nagy elõkészületet igénylõ munkafolyamat, mint nagyanyáink idejében volt. Süthetjük gépben, akkor még a keveréssel és dagasztással sem kell foglalkoznunk, csak sorban bepakolni a kenyérsütõbe az alapanyagokat, és egy pár óra múlva ízlelhetjük a finom kenyeret. De készíthetjük sütõtálban, vagy jénaiban, esetleg tortaformában is hagyományos módon a sütõben.
Fontos tényezõ, hogy szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak a kenyérsütéshez használt alapanyagok, és csak rajtunk múlik, hogy mivel tesszük még különlegesebbé: friss zöldséggel, virslivel, sajttal, különleges fûszerekkel, mediterrán kenyeret készítünk, esetleg egyszerû falusi fehéret, rozsosat, tönkölyt. A variációk száma végtelen.
Fontosnak tarom szólni a lisztérzékenyekrõl, akiknek nagy figyelmet kell szentelniük arra, hogy gluténmentes kenyeret fogyasszanak, ám ez a kenyér ízletességét és "színesebbé" tételét nem befolyásolja.
Igyekeztem az oldalon mindazon információkat összegyûjteni és megjelentetni, amelyek a házi kenyérsütés nélkülözhetetlen velejárói. Alapanyagokról, hozzávalókról, gép-és kézi kenyérsütésrõl, praktikákról, a lisztérzékenységrõl, a "mindennapi kenyerünk"-rõl szóló érdekességekrõl olvashat a kedves látogató. Receptgyûjteményemben sok általam és mások által kipróbált recept közül válogathatnak.
Kellemes idõtöltést és sikeres házikenyérsütést kívánok!