Osterpinze

2008-03-28

sponsored links

Párom kapott a munkahelyétõl húsvétra egy péksütit, gondoltam utánanézek és én is elkészítem.

Nálunk sikert aratott. :)

Ime...

Hozzávalók:

30 g élesztõ

fél kg liszt

negyed liter tej

80 g porcukor

120 g vaj

2 tojás sárgája

1 tojás

csipet só

késhegynyi szerecsendió

1 citrom héja

2 evõkanál mazsola

(én kihagytam, mert a családom nem mazsola rajongó)

frissen sult osterpinze

Frissen sülve

Elkészítése:

1) Az élesztõt, 1 evõkanál lisztet, 3-4 evõkanál tejet, 1 kávéskanál cukrot jól össze kell keverni és hagyni, hogy kelljen.

Én rögtön összekevertem a hozzávalókat.

 

2) Vajat, tojássárgákat és a tojást, porcukrot, sót és a szerecsendiót összekevertem.

Hozzáadtam a maradék lisztet, tejet, cukrot, citromhéjat és az élesztõs masszzát. Csomómentesre összegyúrtam.

3) Letakarom és nõni hagyom.

4) Ha valaki tesz bele mazsolát, miután megnõtt a tészta, bele kell dolgozni és újra nõni hagyni.

5) Egy kivajazott sütõformában megformázom és megint nõni hagyom letakarva.

6) A tojássárgájával bekenem és bevágogatom a tetejét.

Kicsit megint hagyjuk.

7) Elõmelegített sütõben, 170 °C-on kb 30 percig sütöttem.

Egy villát beleszúrtam a "cipókba" és mikor nem ragadt rá belül a tészta, kész volt.

8) Ha tojást akarunk a közepébe tenni, ahogy a tiroli térségben szokták fõleg, egy nem teljesen megfõtt tojást tegyünk be az utolsó 2-3 percre.

 

Nálunk kétszer kelt a tészta, elõször összegyúrva, egy teljes napot, utána pedig megformázva egy éjszakát.

És ha a tojást saját magunk szeretnénk színezni, a következõ alapanyagokra lesz szükség:

Elõször is, ecettel kell megtisztítani a tojásokat.

Fekete teával barna színt, zöld teával zöld, csipkebogyó teával piros, hagymával pedig barnás sötét sárga színt kapunk.

osterpinze
Osterpinze

 

 


Folytats a blogon ... aprosef.freeblog.hu/archives/2008/03/...

sponsored links

Keres?s