Omlós élesztõs tészta (beigli, pozsonyi kifli)
sponsored links
Anyaghányad:
- 1 kg liszt
- 45 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 3 dkg élesztõ
- 2 db tojássárgája
- 27 dkg tej (pontosan kimérni)
Gyártás menete:
- Elõkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
- Tészta begyúrása:
Az élesztõt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot és az élesztõs tejet egy üstbe rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
A beigli formázása:
A tésztából kimérünk 30 dkg-os darabokat és 25 dkg-os tölteléket. A továbbikaban egy kisfilm bemutatja a nyújtást és a beigli töltését is.A pozsonyi kifli formázása:
A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés, és a darabolás is.Mivel egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, ahogy majd a kisfilmen is láthatjuk kimérünk 40 dkg tésztát, és azt 10 egyenlõ darabra daraboljuk és formázzuk, majd töltjük.- A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületû legyen.Elõször a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit amik már a sütõplén vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hûvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni. A pozsonyi kiflit úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a mákos töltelékût patkó formájúra a diósat pedig kifli formájúra készítjük.
- Sütés:
Mielõtt megsütnénk szúrkáljuk meg, a mákosat oldalról, a diósat felülrõl, így meg tudjuk majd különdöztetni. Végül 160 C-on készre sütjük. 1 kg lisztbõl 6 rúd beiglit, vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni.
- Töltelékek:
60 dkg kiristálycukrot 2 dl vízzel felforralunk és 1 kg daráltmákot vagy daráltdiót leforrázzuk vele, majd ízesíthetjük citromhéjjal, vaniliáscukorral, mazsolával vagy akár mézzel is. A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is. Miután kihült felhasználhatjuk.
Tuti tipp:
A Gerbaud-szelet is ugyanebbõl a tésztából készül, valamint számos pogácsa is.
A burgonyás pogácsa: ugyanaz a gyártás menete, tehát a zsiradékot elmorzsoljuk a lisztben stb...
- 1 kg liszt
- 20 dkg zsír
- 20 dkg margarin
- 80 dkg áttört fõtt burgonya
- 6 dkg só
- 5 dkg élesztõ
- 2 db tojás
- kb 2,5 dl tej (annyi, hogy a tészta kalácstészta állagú legyen)