Nyírségi gombócleves

2008-08-08

sponsored links

Egyik pénteken ezt dobta a kajaszállító. Olyan leves ez, amit Férj is kedvelhet, Gyermeknek is elég tartalmas (mert õ elég szûk területen hajlandó kalandozni evés-témában)

Épp ezért meglepetésszerûen szombaton nekiálltam megkomponálni életem elsõ nyírségi gombóclevesét. Így csináltam ni:

 

Hozzávalók:

- fél kg hús (általában marhát írnak a szakácskönyvek, nálunk otthon viszonylag ritkán van marhahús, ez is sovány sertéscomb volt)

- zöldségek 1-1 szál, avagy kisebb darab (úgymint zeller, sárgarépa, fehérrépa, karfiol, gomba, borsó, vöröshagyma, petrezselyem)

- egész bors (fûszerzacskó, teatojás, ilyesmi)

- ízlés szerint só, citromlé

- tejszín

- kb 30 dkg krumpli

- 1 tojás

- liszt

- zsiradék

Elkészítés:

Leves:

- a húst apró kockákra vágjuk, és a zsiradékon (kinek mi tetszik, én ilyen jellegû ételeket szívesen készítek egy pici zsírral) fehérre pirítjuk

- felöntjük vízzel, belepottyantjuk a fûszerzacskóba zárt borsot, vöröshagymát, és hagyjuk fõni

- a zöldségeket is felaprítjuk, félretesszük

- a gombát vajon megpároljuk, félretesszük

- amikor a hús félig megfõtt, jöhetnek bele a zöldségek (gomba nem, és a borsóval is érdemes várni picit, mert ha túlfõ, esetleg kemény lesz, mint a beton)

- amikor készre fõtt, világos, petrezselymes rántással vesszük rá a sûrûsödésre

- most jött el a párolt gomba ideje, mehet a levesbe, együtt az idõközben elkészített gombócokkal

- amikor a gombócok a leves tetején úszkálnak (tehát kis szerencsével megfõttek), készre fõzzük a tejszínnel, pici citromlével (itt még nem késõ utánasózni, ha kell)

 

Burgonyagombóc:

- a héjában megfõtt krumplit még azon melegében áttörjük, és hagyjuk kihûlni

- hozzáadjuk a tojást és a lisztet, sót, zsiradékot, és lágy tésztát (??) gyúrúnk belõle

- (vizes kézzel) apró gombócokat gyúrunk, és a levesben fõzzük, amíg a felszínre nem úsznak.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.


Folytats a blogon ... mitfozzek.freeblog.hu/archives/2008/0...

sponsored links

Keres?s