Nyárvégi kedvenceim
sponsored links
Három étel, amit gyakran készítek. Mindegyik nagyon egyszerû, és általában tuti siker. Kihozza a maximumot a szép zamatos zöldségekbõl.
Elsõsorban kápiából szoktam csinálni, mert azzal a legkönnyebb bánni. Más húsos paprikafajtákkal is kísérleteztem sokat, és gyönyörû, mikor különbözõ színûek pompáznak a tányéron, csak melósabb.
A sütõ aljába alufóliát terítek, és a képen látható módon elhelyezem a paprikát. Elég nagy lángon sütöm, 5-6-os a gázsütõmön.
Ez a kicsit horrorba illõ jelenet csak annyit illusztrál, hogy az így megsült paprikákat a rácsról egy nagy tálba dobálom, és fedõ alatt hagyom kihûlni. A saját gõzében megpuhul a héja, és utána elég könnyû lehúzni.
A kész paprikát általában apróra vágott fokhagymával, friss bazsalikommal, balzsamecettel és olívaolajjal, vagy ezek tetszõleges párosításával tálalom, de nagyon tágak a lehetõségek.
Nálam török padlizsán, és akkor ezt mondhatnám úgy is, hogy török törökparadicsom?
A felkockázott padlizsánt egy olajjal picit kikent tepsiben, pár kanál olívaolajjal meglocsolva sütõbe teszem. Sütés közben néha megforgatom. Bármennyi olajat fölvesz, nem kell bedõlni, elég a pár kanál - bár ezt leírva most elgondolkodtam, lehet, hogy olaj nélkül is ugyanazt az eredményt kapnám?
Mikor elérte a jobb oldalon látható állapotot, kiveszem a tepsit a sütõbõl. A padlizsánt átnyomott fokhagymával és joghurttal összekeverem, így hagyom kihûlni.
A sütés közben elvesztett víztartalma egy részét valahogy a joghurtból nyeri vissza, szerintem ettõl lesz nagyon finom.
sült paprika
Elsõsorban kápiából szoktam csinálni, mert azzal a legkönnyebb bánni. Más húsos paprikafajtákkal is kísérleteztem sokat, és gyönyörû, mikor különbözõ színûek pompáznak a tányéron, csak melósabb.
A sütõ aljába alufóliát terítek, és a képen látható módon elhelyezem a paprikát. Elég nagy lángon sütöm, 5-6-os a gázsütõmön.
Ez a kicsit horrorba illõ jelenet csak annyit illusztrál, hogy az így megsült paprikákat a rácsról egy nagy tálba dobálom, és fedõ alatt hagyom kihûlni. A saját gõzében megpuhul a héja, és utána elég könnyû lehúzni.
A kész paprikát általában apróra vágott fokhagymával, friss bazsalikommal, balzsamecettel és olívaolajjal, vagy ezek tetszõleges párosításával tálalom, de nagyon tágak a lehetõségek.
joghurtos padlizsán
Nálam török padlizsán, és akkor ezt mondhatnám úgy is, hogy török törökparadicsom?
A felkockázott padlizsánt egy olajjal picit kikent tepsiben, pár kanál olívaolajjal meglocsolva sütõbe teszem. Sütés közben néha megforgatom. Bármennyi olajat fölvesz, nem kell bedõlni, elég a pár kanál - bár ezt leírva most elgondolkodtam, lehet, hogy olaj nélkül is ugyanazt az eredményt kapnám?
Mikor elérte a jobb oldalon látható állapotot, kiveszem a tepsit a sütõbõl. A padlizsánt átnyomott fokhagymával és joghurttal összekeverem, így hagyom kihûlni.
A sütés közben elvesztett víztartalma egy részét valahogy a joghurtból nyeri vissza, szerintem ettõl lesz nagyon finom.
tészta hideg paradicsomszósszal
Amíg a tészta fõ, a robotgépem dobozos aprítójában összeturmixolok felvágott paradicsomot, pár gerezd fokhagymát, bazsalikomot és olívaolajat. Kész. Több személyre nagyobb turmixban csinálom. Még nem próbáltam ki, hogy jól eláll-e, mindig csak annyit csinálok, amennyi kell.
Hideg levesként is meg lehet enni (inni), akkor tészta sem kell.
Hideg levesként is meg lehet enni (inni), akkor tészta sem kell.
Fejenként kb 3 közepes paradicsom, azt nem merem leírni, hogy mennyi fokhagyma, maradjunk abban, hogy ízlés szerint, és 2-3 evõkanál olaj. Õrölt borsot is teszek bele, ha eszembe jut. Most jut eszembe, a másik két receptbe is.
Azt meg csak utólag vettem észre, hogy az elsõ két receptnél a végeredményt meg sem mutattam. Sebaj, majd jövõre.
Azt meg csak utólag vettem észre, hogy az elsõ két receptnél a végeredményt meg sem mutattam. Sebaj, majd jövõre.