(Nem teljesen) hagyományos paprikás krumpli

2008-07-07

sponsored links

Azért így, mert szerintem máshogy unalmas. Kicsi fûszerrel több, hozzánk méltón kevéssé reform, de fenséges! Bográcsban az igazán királyságos!

 

Hozzávalók:

1-1,2 kg burgonya, a legjobb az újburgonya

1 teáskanálnyi csípõs Piros Arany vagy ugyanennyi Erõs Pista

1 teáskanál csemege Piros Arany

8-10 dkg füstölt csemegeszalonna vagy kenyérszalonna

Pici olaj

2 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 nagyobbacska zöldpaprika

1 átlag méretû paradicsom

4 db Puszta debreceni (szerintem ez a legjobb) vagy ugyanennyi virsli, vagy 3 db Csemege debreceni

1 teáskanál Delikát8 (csakazértis)

1 csipet majoránna

1 mokkáskanál köménymag (egész)

 

 

A füstölt szalonnát jó vékony csíkokra vágjuk, pici olajon jó alaposan kisütjük, majd hozzádobjuk a kis kockákra vágott hagymát. Ha a hagyma megdinsztelõdött, beledobjuk a zúzott fokhagymát és a köménymagot. Egy szempillantás múlva hozzákeverjük a pirospaprikát is, és azonnal felengedjük két deci vízzel. Ezt követõen hozzá adjuk a kicsumázott, nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, és a negyedekre vágott paradicsomot is. Lehet úgy is, hogy kis kockákra vágjuk a paprikát, akkor elfõ benne, mi szeretjük külön megenni a fõtt paprikát is. Ezután beledobjuk a nagyobb cikkekre vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Teszünk bele egy csipet majoránnát, egy teáskanál Delikát8-at (aki nem szereti, kihagyhatja), ízlés szerint sózzuk és hozzákeverjük a kétféle paprikakrémet is. Fedõ alatt fõzzük, úgy, hogy lassan rotyogjon, tehát úgy a közepesnél egy kicsit kisebb láng neki a jó. Amikor a krumpli már félig megpuhult, hozzákeverjük a karikára vágott puszta debrecenit is, ha virslivel készítjük, akkor azt késõbb dobjuk bele, mert annak elég 3-6 perc. 

 

Ja, és ha valakiben felmerülne? a  koleszterinem rendben van és a súlyom is. Ne aggódjatok, lesznek kevésbé húzós kaják is!

 

Okosságok:

Fokhagymazúzás: a kés lapjával jól összenyomjuk a gerezdeket, akár úgy, hogy több darabra vágjuk, mert mostanában gigantikus méretûek. A mûvelet nem azonos a fokhagymanyomón történõ préseléssel.

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... konyhakilatassal.blog.hu/2008/07/07/n...

sponsored links

Keres?s