Még egy kis sütõtök...
sponsored links
A múltkorjában említett nagy nyugat-európai rokonlátogató körutunk során jutottunk el Ludwigsburgba, ahol a kastély barokk kertjében (helyesebben parkjában) évek óta visszatérõ program a tökfesztivál. A csillagjegyeket és ûrkutatást bemutató rendkívül jópofa és szellemes kompozíciók ("szobrok") mellett számomra a legtanulságosabb a világon termõ sütõtökökbõl rendezett kiállítás volt, ahol a legkülönbözõbb szinû, formájú és méretû tökök kerültek (a származási országuk feltûntetése mellett) bemutatásra.
Míg Magyarországot a sonkatök ("Sonca" megjelöléssel) képviselte, addig az Egyesült Államok színeiben (többek között) a fantom-tököt mutatták be a humoros oldalukat is megcsillantó szervezõk.
Mivel a fesztivál utolsó napján, zárás elõtt egy órával érkeztünk, már csak feldarabolva láttuk a "Németország legnagyobb sütõtöke" címet elnyert jópárszáz kilós díszpéldányt, amit a helyi lakosok tégla méretû kiszerelésben vittek haza megsütni. A helyszínen - nyersen!!! - is meg lehetett kóstolni, de ilyen formájában a legszelídebb jelzõ, amivel illetni tudom, a "jellegtelen". (A képen legközelebb a harmadik helyezést elért aprócska tök látható.)
Visszatérve a vajpuhára sült és karamellizált aprócska itthoni példányokhoz, kifogyhatatlannak tûnõ sütõtök készleteimnek hála íme itt egy újabb narancssárga darab, ezúttal egy saját kutyulmány, meggyel megszórva. Olyasmi, mint egy meggyes lábatlan, csak kicsit több béta-karotin van benne. És egészen gyors - feltéve, ha a sütõtököt már korábban megsütöttük.
Hozzávalók
kb. 40 dkg sütõtökpüré (csak azért kb., mert a kimért mennyiségre "rájárt egy torkos borz" és nem volt kedvem újra méricskélni)
2 tojás
1 dl tej
10 dkg cukor
0,5 dl olaj
1cs vaníliáscukor
1-1 kk fahéj és gyömbér
Ezeket szépen krémesre keverjük. Aztán teszünk bele durván 15 dkg lisztet és egy kevés szódabikarbónát. Akkor jó, ha az állaga nem túl folyós, de még önthetõ. (Ha valaki sütött már kakaós kockát az eredeti Péter Jánosné féle Süteményeskönyvbõl, na olyan.) A tetejét megszórjuk jó sok (kb. 30 dkg) fahéjas cukorba forgatott meggyel. 200 fokon tûpróbáig sütjük.
Tapasztalatok:
1. A szódabikarbóna mellé nem árt bele egy kis sütõpor sem.
2. A cukor karamellizálásával egészen érdekes ízeket lehetne elérni, szerintem.
3. A meggy mellé nyugodtan mehet bele/rá durvára vágott dió/mogyoró is.
Míg Magyarországot a sonkatök ("Sonca" megjelöléssel) képviselte, addig az Egyesült Államok színeiben (többek között) a fantom-tököt mutatták be a humoros oldalukat is megcsillantó szervezõk.
Mivel a fesztivál utolsó napján, zárás elõtt egy órával érkeztünk, már csak feldarabolva láttuk a "Németország legnagyobb sütõtöke" címet elnyert jópárszáz kilós díszpéldányt, amit a helyi lakosok tégla méretû kiszerelésben vittek haza megsütni. A helyszínen - nyersen!!! - is meg lehetett kóstolni, de ilyen formájában a legszelídebb jelzõ, amivel illetni tudom, a "jellegtelen". (A képen legközelebb a harmadik helyezést elért aprócska tök látható.)
Visszatérve a vajpuhára sült és karamellizált aprócska itthoni példányokhoz, kifogyhatatlannak tûnõ sütõtök készleteimnek hála íme itt egy újabb narancssárga darab, ezúttal egy saját kutyulmány, meggyel megszórva. Olyasmi, mint egy meggyes lábatlan, csak kicsit több béta-karotin van benne. És egészen gyors - feltéve, ha a sütõtököt már korábban megsütöttük.
Hozzávalók
kb. 40 dkg sütõtökpüré (csak azért kb., mert a kimért mennyiségre "rájárt egy torkos borz" és nem volt kedvem újra méricskélni)
2 tojás
1 dl tej
10 dkg cukor
0,5 dl olaj
1cs vaníliáscukor
1-1 kk fahéj és gyömbér
Ezeket szépen krémesre keverjük. Aztán teszünk bele durván 15 dkg lisztet és egy kevés szódabikarbónát. Akkor jó, ha az állaga nem túl folyós, de még önthetõ. (Ha valaki sütött már kakaós kockát az eredeti Péter Jánosné féle Süteményeskönyvbõl, na olyan.) A tetejét megszórjuk jó sok (kb. 30 dkg) fahéjas cukorba forgatott meggyel. 200 fokon tûpróbáig sütjük.
Tapasztalatok:
1. A szódabikarbóna mellé nem árt bele egy kis sütõpor sem.
2. A cukor karamellizálásával egészen érdekes ízeket lehetne elérni, szerintem.
3. A meggy mellé nyugodtan mehet bele/rá durvára vágott dió/mogyoró is.