Málnasorbet (ráadás liszt nélküli mandulás csokitortával)

2009-06-29

sponsored links

Ilyen irreális színû ételt utoljára 2007 decemberében készítettem, meg most vasárnap, akkor viszont kétfélét is, mert a ribizliszósznak legalább ilyen élénk nyári árnyalata lett. Sütöttem mellé fél adagot Joanne Harris ?Lawrence tortájából?, ami önmagában elég tömény, úgyhogy ?muszáj? kiegészíteni egy ilyen könnyû kis gyümölcsös sorbet-vel.

 

Már eddig is fõleg a tojás nélküli jeges édességeket szerettem (minek nekem extra sok fagyasztott fehérje?), de amióta rájöttem, hogy ezek a jégkásaféleségek is milyen krémesek tudnak lenni, egyre kevésbé hiányzik belõlük a tej(szín).

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss málna
  • 18,5 dkg cukor
  • 1 ek citromlé (huupsz, ez  kimaradt)
  • 1 ek szõlõcukorszirup (öööö, ez is, most vettem észre, de ezek szerint nem is kell)

 

Elkészítés:

  1. A cukrot másfél deci vízzel kis lángon összeolvasztom, 3 percig forrni hagyom. Hûlni hagyom.
  2. A málnákat botmixerrel pépesítem, szitán áttöröm (ez nem kötelezõ, de szerintem megéri), majd a gyümölcsöt hozzáadom a cukorsziruphoz.
  3. Elvileg egy éjszakát hûtõben kell pihentetni, hogy extra hideg legyen, de mivel siettem, inkább egy órára bepakoltam a mélyhûtõbe.
  4. Mikor már jó hideg, fagylaltgépben kifagyasztom.

 

Akit érdekel, pár sorban megadom a torta receptjét is, ez fél adag, 17 cm átmérõjû tortaformához:

 

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg 70%-os étcsokoládé (megismerkedtem a Moser-Roth német csokival, szerintem jól bevált, a Lehelen vmi 350 Ft egy 12,5 dekás tábla)
  • 9 dkg vaj (egészen pontosan 87,5 g) + 1 tk vaj
  • 6 dkg cukor (62,5 g)
  • 10 dkg õrölt mandula
  • 2 tojás, szétválasztva

 

Elkészítés:

  1. A sütõt elõmelegítem 150 C-ra, a kapcsos tortaformát kibélelem sütõpapírral.
  2. 9 dkg csokit és a 9 dkg vajból egy csipetnyit gõz fölött felolvasztok. Közben a 2 tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem, félrerakom. A 9 dkg-ból visszamaradt vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojások sárgáját is, végül a mandulát és a csokit. Kanalanként eldolgozom benne a fehérjét, a masszát a formába töltöm, és 35 percig sütöm.
  3. A maradék 3,5 dkg csokit az 1 tk vajjal megint vízgõz fölött felolvasztom (még az elõzõ adag edényét se kell elmosni), egy zacskóba töltöm, a sarkát lecsípem, és csipkés mintában rácsíkozom a tortára (elvileg ilyen adaghoz 5 dkg csokit 2,5 dkg vajjal kéne összedolgozni és ezzel bevonni a tortát, de elég csokis ez már így is.)

Forrás:

Vicki Smallwood. Fagylaltok könyve. Alexandra, 2006., 204. old.

Joanne Harris ? Fran Warde. A francia konyha. Ulpius-ház Könyvkiadó, Bp., 2004., 224. old.


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/06/29/M...

sponsored links

Keres?s