Málnasorbet (ráadás liszt nélküli mandulás csokitortával)
sponsored links
Ilyen irreális színû ételt utoljára 2007 decemberében készítettem, meg most vasárnap, akkor viszont kétfélét is, mert a ribizliszósznak legalább ilyen élénk nyári árnyalata lett. Sütöttem mellé fél adagot Joanne Harris ?Lawrence tortájából?, ami önmagában elég tömény, úgyhogy ?muszáj? kiegészíteni egy ilyen könnyû kis gyümölcsös sorbet-vel.
Már eddig is fõleg a tojás nélküli jeges édességeket szerettem (minek nekem extra sok fagyasztott fehérje?), de amióta rájöttem, hogy ezek a jégkásaféleségek is milyen krémesek tudnak lenni, egyre kevésbé hiányzik belõlük a tej(szín).
Hozzávalók:
- 50 dkg friss málna
- 18,5 dkg cukor
- 1 ek citromlé (huupsz, ez kimaradt)
- 1 ek szõlõcukorszirup (öööö, ez is, most vettem észre, de ezek szerint nem is kell)
Elkészítés:
- A cukrot másfél deci vízzel kis lángon összeolvasztom, 3 percig forrni hagyom. Hûlni hagyom.
- A málnákat botmixerrel pépesítem, szitán áttöröm (ez nem kötelezõ, de szerintem megéri), majd a gyümölcsöt hozzáadom a cukorsziruphoz.
- Elvileg egy éjszakát hûtõben kell pihentetni, hogy extra hideg legyen, de mivel siettem, inkább egy órára bepakoltam a mélyhûtõbe.
- Mikor már jó hideg, fagylaltgépben kifagyasztom.
Akit érdekel, pár sorban megadom a torta receptjét is, ez fél adag, 17 cm átmérõjû tortaformához:
Hozzávalók:
- 12,5 dkg 70%-os étcsokoládé (megismerkedtem a Moser-Roth német csokival, szerintem jól bevált, a Lehelen vmi 350 Ft egy 12,5 dekás tábla)
- 9 dkg vaj (egészen pontosan 87,5 g) + 1 tk vaj
- 6 dkg cukor (62,5 g)
- 10 dkg õrölt mandula
- 2 tojás, szétválasztva
Elkészítés:
- A sütõt elõmelegítem 150 C-ra, a kapcsos tortaformát kibélelem sütõpapírral.
- 9 dkg csokit és a 9 dkg vajból egy csipetnyit gõz fölött felolvasztok. Közben a 2 tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem, félrerakom. A 9 dkg-ból visszamaradt vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojások sárgáját is, végül a mandulát és a csokit. Kanalanként eldolgozom benne a fehérjét, a masszát a formába töltöm, és 35 percig sütöm.
- A maradék 3,5 dkg csokit az 1 tk vajjal megint vízgõz fölött felolvasztom (még az elõzõ adag edényét se kell elmosni), egy zacskóba töltöm, a sarkát lecsípem, és csipkés mintában rácsíkozom a tortára (elvileg ilyen adaghoz 5 dkg csokit 2,5 dkg vajjal kéne összedolgozni és ezzel bevonni a tortát, de elég csokis ez már így is.)
Forrás:
Vicki Smallwood. Fagylaltok könyve. Alexandra, 2006., 204. old.
Joanne Harris ? Fran Warde. A francia konyha. Ulpius-ház Könyvkiadó, Bp., 2004., 224. old.