Mákos guba narancs-alma kompóttal/lekvárral

2009-02-23

sponsored links

Eredetileg sütõtök-narancs lekvárral akartam csinálni, de a sütõtök ugyebár lassan kifut a piacról...Viszont a narancsot már megvettük, sõt a mákos gubára is nagyon "ráizgultunk", ha szabad így fogalmazni. Így, ha ló nincs, szamár is jó alapon maradt a narancs és a mindig készleten levõ alma, amibõl egy gyors kompótot alkottam, amíg a guba a sütõben szikkadt egy kicsit.

Ha nem is sütõtökös, azért finom volt:) de még reménykedem, hátha a pince mélyérõl még elõkerül néhány jobb sorsra érdemes darab, hogy újraértékelhessem a tökös-mákos rétest:))

Hozzávalók 2 személyre
kb. 4 egyhén szikkadt kifli (ha fennáll a veszélye a készítés közbeni torkoskodásnak, akkor 5)
kb. 5 dl tej
vanília
ízlés szerinti mennyiségben méz
kb. 10 dkg mák
citromhéj

1 nagy alma
1 nagy narancs
méz
szegfûszeg
fahéj
vörösbor és narancslé (alig egy-két, na jó három löttyintésnyi mindkettõbõl)

A tejet a vaníliával és a mézzel odapakoltam forrni, közben felkarikáztam a kiflit és egy mûanyagtál fölé helyeztem szûrõben. A forró tejjel szép lassan nyakonöntöttem, hogy minél több tejet fel tudjon inni, majd a szûrõn átfolyt tejjel még kétszer megismételtem a mutatványt. Majdnem mindet felitta, a maradékból tejeskávé lett. (A recepthez hozzátartozik, hogy nem szeretem a szétázott kiflit, akinek ilyen skrupulusai nincsenek, az rögtön összekeverheti az egészet.) Kivajazott jénaiba tettem, óvatosan beleforgattam a mákot és a ráreszelt citromhéjat. Az idõközben 200 fokra melegített sütõben kb. 6 percet sült.

Amíg a guba a sütõben pihizett, addig kb. egyforma darabokra vagdaltam a meghámozott almát és a hártyájától megfosztott narancsot. Elõbbit egy kis lábosban a borral, narancslével, fûszerekkel és a mézzel elkezdtem párolgatni és csak majdnem a legvégén dobáltam hozzá a narancsot, nehogy szétessenek a gerezdek. (Aztán persze hirtelen felindulásból az egészet beleszórtam a turmixba és lekvár-szerûséget csináltam belõle, azaz kár volt az óvatosságért, de ezt a munkafázis kezdetén még nem így gondoltam.)

A tálalás viszonylag egyszerû: guba tányér közepére halmoz, lekvár/kompót rákanalaz, és voila...

Folytats a blogon ... gasztromano.blogspot.com/2009/02/mako...

sponsored links

Keres?s