Mákos banántorta

2010-03-15

sponsored links

Zseniális édesség!
Egyszerû és gyors, mégis különleges.
Csak mindent össze kell keverni, de mivel tortaformában készül és szép magas lesz, "igazi" torta, a banán-mák-vanília triumvirátusa pedig egészen rendkívüli ízhatásban olvad össze. Nem érezni külön-külön az összetevõk ízét, egyik sem domináns: az összhatás igazán harmonikus.
Mindezzel együtt, annak ellenére, hogy egyszerû kevert tésztáról van szó, amit a késõbbiek során sem töltünk meg semmivel, mégis szaftos, kellemes textúrájú süteményrõl van szó, egyáltalán nem "fojtós".

A recept a Tv Paprika Húshagyók címû mûsorából származik.
Tekintettel arra, hogy a mûsorban világos liszttel készült, én is azzal készítettem, legalábbis elsõre, hiszen a sütésnél ugyebár fontosak az arányok, mértékegységek, s elsõ alkalommal nem akartam trükközni. De - véleményem szerint - bátran lehet kísérletezni teljes õrlésûvel is, akkor természetesen módosulnak kissé a folyadék - szárazanyag arányok.

Vegán recept következik.

Mákos banántorta

Hozzávalók:
17 dkg biomargarin
17 dkg finomítatlan (bio) nádcukor
3 érett banán
3 evõkanál v. 100 gramm v. kis pohár szójajoghurt
3 púpozott evõkanál darált mák
1 csomag (bio) bourbon vaníliáscukor (DM-es Alnaturát használtam)
jó fél csomagnyi foszfátmentes sütõpor
34 dkg világos bio tönkölybúzaliszt

Elkészítés:
A szobahõmérsékletû margarint habosra kevertem a cukorral.
Hozzáadtam a pürésített banánokat, a joghurtot, a mákot és a vaníliáscukrot.
Egy másik edényben kimértem a lisztet, belekevertem a sütõport.
Alaposan - két részletben adtam hozzá - összedolgoztam a banános keveréket a liszttel.
23 cm átmérõjû - "nagy" - kimargarinozott tortaformába simítottam a masszát.
160 fokra elõmelegített sütõben - alsó-felsõ sütéssel - szûk egy órát sült.
A formában hagytam kihûlni, majd óvatosan - elõtte késsel körbevágtam - megszabadítottam a forma kapcsos részétõl, s szeletekre vágva kínáltam.
(Az élmény tovább fokozható egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kis rácsorgatott tejszínnel, ill. természetesen ezek növényi megfelelõivel. :)

Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2010/03/mak...

sponsored links

Keres?s