Máj saslik

2009-04-25

sponsored links

Délkelet-anatóliai (Jemenbõl nézve viszont észak-szíriai) specialitás. Urfában ettem ilyet utoljára tavaly, kellemes 50 fokos melegben. Kora délután lévén az összes boltban csak gyerekek dolgoztak - ez azt jelenti, hogy félóránként egyszer alkudoztak egy kicsit az ilyen lehetetlen idõpontban betévedõ vásárlókkal. Ezen kívül persze hordták-vitték a teát a kevés, teafõzõvel ellátott üzletbõl a sok szomszédosba, és fittyet hányva a vonatkozó paragrafusokra, láthatóan élvezték a gyermekmunka ezen formáját. A kis kifõzdében, ahol májat leltem, azért volt egy felnõtt is, mert a sütés fontos mûveletetét mégsem lehet a gyerekre bízni. Bár az asztalig készségesen kihozták az étket, onnantól kezdve aztán önkiszolgálóvá alakult az étterem: kaptam egy vékony kis pita-lapot, egy tálba a májat, külön egy tál zöldséget, meg fûszereket, aztán óhajom szerint befejezhettem a kebab elkészítését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

1 kg máj (csirke, marha, birka)
30 dkg háj vagy faggyú (a májnak megfelelõ állatból)
1 nagyon kicsi hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Kevés menta
Kevés kakukkfû, petrezselyem
Õrölt bors
1 ek olívaolaj
1 kk paradicsomlé

 

Elkészítés

A májat 1-2 ujjnyi kockákra, a hájat/faggyút pedig valamivel kisebbre fölvágjuk. A hagymát nagyon apróra fölvágjuk, a fokhagymát átnyomjuk, majd azon nyersen mindent jól összekeverünk, és lefödve pár órára benyomjuk a hûtõbe. Ha családtagjaink már nagyon raklamálnak, hogy hol az ebéd, akkor kivesszük, pálcikákra húzzuk és megsütjük. 3 kocka máj után 1 kocka hájat/faggyút húzzunk. Lehetõleg faszenes sütõn süssük, de persze tepsiben is lehet. Nagyon rövid ideig kell sütni! Ha nem akarunk saslikot, pálcika nélkül is megsüthetjük.
Rizzsel vagy kenyérrel tálaljuk, nyers sózott hagymakarikákra szórt petrezselyemmel díszítjük.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... torokkonyha.blog.hu/2009/04/25/maj_kebab

sponsored links

Keres?s