Mindent bele pulyka...

2008-10-31

sponsored links

A tejszínes (esetünkben ugyebár joghurtos) pulykamell újragondolása következik.

Már nem egyszer megállapítottam magamban, hogy könnyû úgy fõzni, hogy hozzávalók tengere áll az ember rendelkezésére, úgy már nagyobb a kihívás, ha üres a kamra - ezért tetszett nagyon a Majd a Budai...! fõzõsmûsor. Kisebb két hetes rokonlátogató körutunk elõtt az elsõ számú feladat a romlandók eltüntetése volt a hûtõszekrénybõl - azaz napról napra fogytak a lehetõségeim. Az utolsó nap már szinte semmi nem volt, otthon ergo mindent, amit még a hûtõben találtam beleszórtam a készülõ vacsiba....abból kiindulva, hogy nem volt lehetõségem lefényképezni, nem lett rossz...

Hozzávalók 4 adaghoz...
40 dkg pulykamell
só, bors
olivaolaj
1 dl fehérbor (száraz)
15 dkg brndza
tárkony (annyira nem szeretem - de nem akartam megint kakukkfüvet és bazsalikomot használni)
4 dl húsleves (bevallom, kockából)
1 dl joghurt
kevéske étkezési keményítõ

barnarizs
3 db sárgarépa
egy csokor petrezselyem

A barnarizst feltesszük fõzni. Közben a madarat 4 cm hosszú, 1x1-es hasábokra vagdaljuk, sózzuk, borsozzuk és kis adagokban szép aranybarnára sütjük az olivaolajban. Miután az összes husi kész, mindet visszatesszük a serpenyõbe, felöntjük a húslevessel, a borral, megszórjuk a tárkonnyal és 20 percig pároljuk. Ezután beletesszük a brndzát, megvárjuk, amíg felolvad a szószban. A keményítõt összekeverjük a joghurttal (erõsen ajánlott a kézi habverõ használata, hogy ne legyen csomós), majd néhány kanál szósszal higítjuk és beleöntjük a serpenyõbe. Rögtön le is kapcsoljuk, mert különben kicsapódik a joghurt - a szósz hõmérséklete elegendõ ahhoz, hogy a keményítõ kifejtse hatását.

Miközben a pirított madármell borfürdõt vesz, megpucoljuk és a nagylyukú reszelõn lereszeljük a répát. Kevés olajon, sóval, borssal megpároljuk - ha oreg, nem árt neki egy kevés cukor sem. Ha elkészült a rizs, belekeverjük és rátesszük a felaprított petrezselymet is. A tányérra halmozott színes rizst megöntözzük a pulykaszósszal...Kész, és üres a hûtõ.

Folytats a blogon ... gasztromano.blogspot.com/2008/10/mind...

sponsored links

Keres?s