Minden ami csirke..tovább is van mondjam még? :-)

2008-04-09

sponsored links


CSIRKEPAPRIKÁSmyspace glitter

Hasonlóan készül, mint a csirkepörkölt. Mikor a hús megpuhult, levébe 1 kávéskanál liszttel elhabart 1 dl tejfölt keverünk, egyszer felforraljuk, és galuskával, fejes vagy uborkasalátával tálaljuk.

PIRÍTOTT CSIRKE

Hozzávalók: 2 kisebb csirke, 2 evõkanál liszt, 2 evõkanál zsír, 5 dkg vaj, só, zöldpetrezselyem.

A megmosott csirkét feldaraboljuk, besózzuk, és lisztbe mártva fonó zsírban pirosra sütjük. Zsírjából leöntünk, egy kevés vizet öntünk alá, és fedõ alatt puhára pároljuk. A csirkedarabokat tálra tesszük, levébe bele­keverjük a vajat, felfõzzük és a csirkére öntjük. Tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Zsírban sült burgonyával körítjük.

PIRÍTOTT CSIRKE MAGYAROSAN

Hozzávalók: 2 kisebb csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 2 kanál zsír, 1 kávéskanál pirospaprika, só, 3 evõkanál lecsó (idényben friss zöldpaprika és paradicsom)

A csirkét megmossuk, feldaraboljuk és megsózzuk. A zsírt egy serpenyõben megforrósítjuk, a csirkedarabo­kat pirosra sütjük benne, majd egy edénybe kiszedve, letakarva félretesszük. Zsírjában az apró kockára vágott szalonnát félig megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a lecsót (vagy a meghámozott és fölszeletelt paradicsomot, a kicsumázott zöldpaprikát), jól elkeverjük, néhány percig pároljuk, beletesszük a lepirított csirkét, és fedõ alatt addig pároljuk, amíg a csirke meg nem puhul. Pirított tarhonyával vagy burgonyával tálaljuk.

CSIRKÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA

A maradék pörkölt vagy paprikás csirkét jól felhasználhatjuk pl. palacsinta töltésére. A húst csontozzuk ki, vágjuk egészen apróra, töltsük meg vele a sós palacsintákat, a pörköltlevébe keverjünk tejfölt, és öntsük a tûzálló tálba tett, megtöltött palacsin­tákra. Sütõben forrósítsuk át.

RÁC CSIRKE

Hozzávalók: 80 dkg konyhakész csirkecomb, 80 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 3 evõkanál lecsó (idényben friss paradicsom és zöldpaprika), 2 dl tejföl, 6 dkg zsír, só, 1 kanál pirospaprika.

A combokat a forgóknál elvágjuk (ha mellét is használunk, fejtsük le a csontról). A húsdarabokat gyengén besózzuk, forró zsírban hirtelen átsütjük és félretesszük. A burgonyát héjában megfõzzük, megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. Egy tûzálló tálat jól kizsírozunk, szétterítjük benne a burgonyakarikákat, a vékonyra szeletelt hagymát, a lecsót vagy a meghámozott és szeletekre vágott paradicsomot, kicsumázott zöldpaprikát, megsózzuk, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, és a tetejére tesszük az átsütött csirkedarabokat. Meglocsoljuk a maradék zsírral, és elõmelegített sütõbe tesszük. Mikor a hús megpirult, megfordítjuk, a másik oldalát is megpirítjuk, végül megöntözzük a tejföllel, és még néhány percig sütjük. Ugyanabban az edényben tálaljuk.

Természetesen készíthetjük darabokra vágott egész csirkébõl vagy aprólékból is. Ez utóbbi esetben az aprólékot elõbb egy kevés hagymás zsírban, 1-2 dl vízzel, fedõ alatt pároljuk puhára, a nagyobb csontokról szedjük le a húst, a zúzát is vágjuk darabokra, és így tegyük a burgonyaalapra. A továbbiakban a leírtak szerint készítjük el.

ZÖLDBORSÓS CSIRKEAPRÓLÉK

Hozzávalók: kb. 70-80 dkg csirkeaprólék, 5 dkg zsír, 1 kanál reszelt hagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 csapott evõkanál liszt, egy csipet cukor só, 50 dkg tisztított vagy konzerv zöldborsó.

Az aprólékot kisebb darabokra vágjuk és besózzuk. A reszelt hagymát zsírban megfuttatjuk, belekeverjük az apróra vágott zöldpetrezselymet és a besózott csirkeaprólékot. Egy dl vizet öntünk alá, és fedõ alatt- a vizet szükség szerint pótolva - puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük, megszórjuk egy kanál liszttel, elkeverjük, föleresztjük a fõtt vagy konzerv zöldborsó levével, felforraljuk, majd a borsót is beletéve még egyszer felfõzzük. Egy csipetnyi cukorral és esetleg még sóval ízesítjük.

KARALÁBÉS CSIRKEAPRÓLÉK

A zöldborsós csirkeaprólékhoz hasonlóan készül. Ha a hús félig puha, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott karalábét és gyenge leveleit is, és ezzel pároljuk egészen puhára. Zsírjára sütjük, megszórjuk egy kanálka liszttel, föleresztjük 2 dl vízzel, és 1 dl tejfölt keverünk bele. Párolt rizzsel tálaljuk.

PALACSINTÁS CSIRKE

Hozzávalók. 2 kisebb csirke, .1 fej hagyma, 2 evõkanál zsír, 1 dl tejföl, 1 kanálka pirospaprika, só, 1 db tojás, liszt, 2 dl tej.

A feldarabolt csirkébõl 1 kanál zsírban megfonnyasztott hagymával, pirospaprikával, bõ lével tejfölös paprikás csirkét készítünk. Közben egy tojásból 2 dl tejjel, 2-3 kanál liszttel sós palacsintatésztát keverünk, és szép vékony palacsintákat sütünk.

Tûzálló edény aljára teszünk egy kisült palacsintát, egyet pedig félreteszünk. A többi palacsintát hosszú metéltre vágjuk. A csirkehúst a palacsintával bélelt edénybe tesszük, ráhintjük a metéltet, meglocsoljuk a csirkepaprikás levével, beborítjuk a félretett palacsintával, és a sütõben kb. 10 perc alatt jól átforrósítjuk.

TAVASZI CSIRKEAPRÓLÉK TEFLONEDLÉNYBEN

A csirkeaprólékból - mindenféle zöldséggel, pár fej gombával, - ízes húslevest fõzünk. A teflonedényt elõmelegítés után megkenjük vajjal, beleteszünk 2 dl megtisztított, megmosott és lecsurgatott rizst, felöntjük fél liter levessel, gyengén sózzuk és fedõ alatt puhára pároljuk. A levesben fõtt zöldségféléket, gombát apróra vágjuk, a rizzsel elkeverjük, néhány vajmorzsát szórunk rá és a megfõtt aprólékot a tetejére téve tálaljuk.

PARADICSOMOS CSIRKEAPRÓLÉK

Hozzávalók: 2 csomag csirkeaprólék, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír; 1 kanál liszt, 1 kanál porcukor, 5 dl paradicsomlé, só, törött bors.

Az apróra vágott hagymát 1 evõkanál zsírban megfonnyasztjuk, rátesszük az elõzõleg besózott csirkeaprólékot, egy kevés vizet öntünk alá, puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ekkor megszórjuk egy kanál liszttel, 1-2 percig pirítjuk, felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük 1 kanál porcukorral, egy kevés törött borssal - esetleg 1-2 zellerlevelet is tehetünk bele -, és jól összeforraljuk. (Hagyma nélkül is készíthetõ.) Makarónival vagy pirított tarhonyával tálaljuk.

ZÕLDBORSÓS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemell, 50 dkg zöldborsókonzerv, 1 cs. zöldpetrezselyem, 5 dkg vaj, cukor és só.

A húst a mellcsontról leszedjük, gyengén megsózzuk és vajjal megkent fóliába csomagolva, vagy kevés vajjal lábosban, fedõ alatt, egy-két kanál borsólével megöntözve puhára pároljuk. A megpuhult húst egy lapos hõálló tál közepére rakjuk és köré öntjük a leszûrt zöldborsókonzervet. Egy kanálnyi vajban átfuttatjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, felöntjük 2-3 evõkanál borsólével, sózzuk, kevés cukorral ízesítjük és a tálra tett zöldborsóra öntjük. Tetejére néhány vajmorzsát szórunk, és csak annyi idõre tesszük a sütõbe - vagy tûzhelyre -, amíg a zöldborsó is jól átmelegszik. Zöldborsó helyett zöldbabkonzervvel is készíthetjük

RAKOTT CSIRKEMELL

Hozzávalók: 2 db nagyobb vagy 4 db kisebb csirkemell, 25 dkg rizs, 15 dkg gomba, 2 evõkanál zsír, 1 cs. zöldpetrezselyem, só, 1 kis fej hagyma, 2-3 dkg vaj, 1 kanálka ételízesítõ, késhegynyi törött bors.

A csirkemelleket levesben puhára fõzzük, a húst a csontokról leszedjük és ujjnyi csíkokra vágjuk. A megmosott rizst 1 evõkanál zsírban megforrósítjuk, feleresztjük kétszeres mennyiségû vízzel - vagy levessel -, gyengén sózzuk, belekeverjük az ételízesítõt és lassú tûzön, fedõ alatt puhára pároljuk. A megtisztított, szeletekre vágott gombát reszelt hagymával, vágott zöldpetrezselyemmel kevés zsírban megpároljuk, sózzuk és törött borssal ízesítjük. Egy kizsírozott hõálló tálba tesszük a párolt rizs felét, erre a fõtt csirkemellcsíkokat, rá a párolt gombát és beborítjuk a többi rizzsel. Rámorzsoljuk a vajat és pár percre a sütõbe tesszük, hogy jól átforrósodjon. Cékla- vagy fejessalátával tálaljuk. Reszelt sajttal is beszórhatjuk.

CSIRKEMELL CITROMOS MÁRTÁSSAL

Hozzávalók: 2 db nagyobb vagy 4 db kisebb csirkemell, 2-3 dkg vaj, 2 dl tejföl (esetleg joghurt), fél citrom, 1 kávéskanál mustár, kevés cukor és só.

A csirkemelleket gyengén sózzuk és vajjal vagy olajjal megkent fóliába csomagolva - esetleg hõálló edényben fedõ alatt - puhára sütjük. Ezután a filéket a csontról leszedjük, egyformán hosszú, ujjnyi csíkokra vágjuk, vajjal megkent hõálló lapos tálra tesszük és mustárral, sóval, cukorral, kevés reszelt citromhéjjal és citromlével ízesített tejföllel leöntjük. Pár percre a sütõbe tesszük, hogy jól átforrósodjon! Vajas burgonyát, párolt rizst, esetleg spagettit adhatunk mellé.

CSIRKEHÚS SALÁTA (HIDEG ÉTEL)

Hozzávalók: 20 dkg fõtt vagy sült csirkehús (kicsontozva), 20 dkg burgonya, 5 dkg zeller, 10 dkg alma, 10 dkg majonéz, és az ízesítéshez kevés mustár, porcukor, citrom vagy tárkonyecet, petrezselyemzöld, só

A kicsontozott csirkehúst (bõre nélkül) vékony metéltre vágunk. A héjában fõtt burgonyát és zellert, vala­mint az almát meghámozzuk - magházát kivesszük - és szintén vékony metéltre vágjuk. Az egészet elkeverjük a majonézzel, ízesítjük kevés mustárral, porcukorral, tárkonyecettel vagy citrommal, szükség szerint sóval és vágott zöldpetrezselyemmel. Tálalásig a hûtõbe tesszük. Zeller helyett karikára vágott fõtt tojást is tehetünk a salátába.

 


Folytats a blogon ... finometkek.freeblog.hu/archives/2008/...

sponsored links

Keres?s