Melegítsünk!

2009-02-20

sponsored links

Csodálatos szerkezet az emberi test. Mindig azt kívánja, amire szüksége van. Eddig úgy gondoltam, hogy ez így mûködik és kész. De a minap egy cikkben ennek tudományos oldaláról is olvashattam. Furcsa volt egy tudat alatt mûködõ, megfoghatatlan érzésrõl konkrétumokat olvasni és átélni az "aha" élményt.

A Bioinfo Magazin "Melegítõ hatású fûszerek és ételek" címmel közölt írást.
Furcsa, de az ételek melegítõ hatásának semmi köze nincs ahhoz, hogy az étel forró vagy csípõs -e. A kínai orvoslás, táplálkozás szerint sokkal fontosabb pl. az étel, az alapanyag színe, jin és jang jellege.
Melegítõ hatásúak például a piros és a sárga ételek. Fûszerek közül a koriander, a rozmaring, a kapor, és az enyhén csípõs paprika sorolható ide. A zöldségek közül melegítõ hatásúak a fõtt zöldségek, a póréhagyma, a zöldpaprika, a zöldborsó, a burgonya, a tök és a karalábé.
Meglepõdve olvastam, hogy a gyümölcsöknek mind lehet melegítõ hatása, de csak aszalva.

A cikket elolvasva kicsit elgondolkodtam, miket is eszek én télen. És rá kellett jönnöm, hogy tudat alatt ezeket az ételeket keresem.
Miután tél közepénél járva egyre kevésbé csúsztak le a friss zöldségek/gyümölcsök, hirtelen rákaptam az aszalt gyümölcsökre. Úgy látszik, nem véletlenül.

Adjuk a szervezetünknek azt, amit igényel. Ne erõszakoskodjunk. A szervezet természetesen tudja, mi a jó neki. Tudományosan is alátámasztott, hogy ami ösztönösen mûködik, az nem véletlenek halmaza. Nekem jó volt rádöbbenni erre és megerõsítést kapni, hogy érdemes figyelni a belsõ hangokra.

A kép forrása: www.kepguru.hu

Folytats a blogon ... izkaravan.blogspot.com/2009/02/melegi...

sponsored links

Keres?s