Megfelelõ étrenddel megõrizhetjük szemünk fényét

2009-10-10

sponsored links

.
A zöldségekben és gyümölcsökben mai tudásunk szerint 60.000-100.000 különféle aktív növényi hatóanyag, ún. fitokemikália található meg, melyek mindegyike nagymértékben hozzájárul az egészség, többek között az egészséges látás megõrzéséhez. Ide sorolható a szemek épsége szempontjából fontos két színanyag: a lutein és a zeaxantin is.

A lutein, mely alacsony koncentrációban sárga, míg nagyobb töménységben narancsos-piros színû alakítja ki többek között a spenót, a zöldborsó, a cukkini, a brokkoli, a kivi, a kelkáposzta és a tojássárgája színét, a zeaxantinnal pedig például a burgonyában és a kukoricában találkozhatunk.

A szemek védelmérõl is gondoskodhatunk a színes zöldségeket,gyümölcsöket tartalmazó ún. "szivárvány" étrend segítségével.

Szûcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa szerint az alábbi csoportok közül legalább kettõ-három szerepeljen naponta a tányérunkon:
  • zöld színû zöldségek, gyümölcsök - pl. zöldborsó, brokkoli, paraj, sóska, kelkáposzta, kivi, bimbós kel, fejes saláta, uborka

  • lila színû zöldségek, gyümölcsök - pl. lila káposzta, cékla, áfonya, fekete ribizli, szilva, vörös szõlõ

  • piros színû zöldségek, gyümölcsök - pl. paradicsom, görögdinnye, piros húsú paprika, pink grapefruit

  • sárga színû zöldségek, gyümölcsök - pl. sárgarépa, sütõtök, sárgabarack, sárga húsú paprika, kukorica

  • fehér színû zöldségek, gyümölcsök - pl. zeller, vörös- és fokhagyma, petrezselyem gyökér, körte, banán, karfiol

Forrás: Nestlé

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/taplalkozas/~...

sponsored links

Keres?s