Mediterrán saláta
sponsored links
Tegnap délután végre bementem lófrálni a városba. Igaz, elõször csak egy alátétet akartam venni, mert egy forró serpenyõvel sikeresen kiégettem egyet a készletbõl, de a szép, napsütéses idõ annyira felvillanyozott, hogy még órákig mászkáltam utána. Hiányzott ez már nekünk nagyon, az elõzõ héten ugyanis szinte mindenben volt részünk. Szerda magasságában már arra gondoltunk, hogy visszakapcsoljuk a fûtést, de végül a délutánok mindig meggyõztek minket arról, hogy szép idõ lesz. A baj csak az, hogy reggel nagyon hideg van, aztán amint elkezd sütni a nap, olyan mintha nyár lenne. Mindenki levetkõzik vékony ruhákba, pólós, rövidnadrágos emberek mindenütt. Pedig azért annyira nagy hõség nincsen. De az évek során már megfigyeltem, hogy itt nem különösebben az alapján válogatják az emberek a ruháikat, hogy éppen meleg van-e vagy sem. A titkot megfejteni még nem tudtam, de egy biztos, ha ma pár fokkal melegebb van, mint tegnap volt, akkor, juhé, megjött a jó idõ, elõ a könnyû ruhákat. Így esett meg, hogy tavaly decemberben egy fiút rövidnadrágban, pólóban és flip-flopban láttam sétálni az utcán. Brrr...
Lényeg, hogy ez a napos délután meggyõzött, nyári ételt kell készítenem. Vagy legalábbis olyat, ami a nyárra emlékeztet, mert (és ezt már említettem korábban is) itt mindig mindeféle zöldséget és gyümölcsöt meg lehet vásárolni, változatlan áron, függetlenül attól, éppen szezonja van-e nálunk. A múlt héten felhalmozott padlizsán-és cukkinikészletem erre éppen ideális, hiszen otthon a nyári grillezések alkalmával belõlük is mindig sütöttünk bõven. Persze Kislakásban nem lehet grillezni, a tûzhelyen készül minden, de kiskert hiányában erre sosem panaszkodtunk. Szóval elõ azzal a serpenyõvel!
Gondolkodnom nem kellett sokáig a menün, megint a legegyszerûbb módon oldottam meg: mi van itthon? Az újítás a saláta volt, mert ilyet még nem készítettem elõtte, de mit tegyek, ha ma ezeket a hozzávalókat tudja a hûtõm nyújtani? Szóval:
Ezek kellenek hozzá két fõre:
1 db nagyobb padlizsán
2 db közepes méretû cukkini
2 db paradicsom
1 nagy lilahagyma
1 púpos ek kapribogyó
jókora adag aprított petrezselyem
1 citrom leve
1 tk szárított menta
1,5 tk cayenne bors
1 ek görög joghurt
só
olívaolaj
Az elkészítése nagyon egyszerû (nem mintha annyira túl szoktam volna bonyolítani a fõzést). Felkockáztam a padlizsánt, majd olívaolajon barnára pirítottam. Hasonlóképpen jártam el a cukkinivel is, csak azt hosszában elnegyedeltem és felszeleteltem. Amíg ezek sültek (külön serpenyõben), felaprítottam a paradicsomot és a hagymát, összekevertem a petrezselyemmel, fûszereztem, meglocsoltam a citrom levével, majd hozáadtam a joghurtot. A közben megsült zöldségeket még melegen kevertem bele a már félig elkészült salátába és a tetejére szórtam a kapribogyót. A végeredmény: füstös is, csípõs is, savanyú is. Nagyon szeretem ezt az összeállítást:)
Csirkemellet sütöttem hozzá, amit egy Pagus márkájú Pag-szigetérõl származó fûszersóval dörzsöltem be elõtte. Csirkeételekhez összeállított keverék és amúgy az egyik féltve õrzött kincsem, annyira finomak a vele készült husik.