Marlenka karácsonyra

2010-01-21

sponsored links

Természetesen nálunk is volt karácsony. Lassan egy hónapja. És én vagyok olyan õrült, hogy így utólag hozom szóba, hogy mindenkinek egy kicsit fájdítsam a szívét a mindennapokba való visszazökkenés miatt.
Igen, ennyire kegyetlen tudok lenni, de csak azért, hogy elmondhassam annak a süteménynek a receptjét, amit én készítettem itthon a családnak és barátoknak.
Mivel én vagyok itthon az édességfelelõs, tudtam, hogy nekem kell majd valami nagyszabásút alkotnom ezen az ünnepen is.
Mivel azzal is tisztában voltam, hogy azon a bizonyos december huszonnegyedikei napon éppen semmi idõm nem lesz a sütögetésre, okosan a homlokomra csaptam, s valami olyan recept után kezdtem kutatni, amit elõre el lehet készíteni.
Mikor rájöttem, hogy az általunk annyira kedvelt, ám házilag még soha el nem készített örmény süteményt, a marlenkát nem csak hogy el lehet, de el is kell készíteni pár nappal elõbb, hacsak nem akarunk vághatatlan, széttöredezõ édességet kapni, nagyon megörültem.
Rögtön nekiláttam felkutatni egy receptet az interneten. Találtam is. Kettõt. Mind a kettõ a diós marlenkát mutatta be. Nem voltam teljesen megbékélve a leírtakkal, így kisebb változtatások közbeépítésével csináltam meg, de a végeredmény isteni lett.
És mivel a kávézóban, ahol enni szoktuk ezt a süteményt csokis is kapható, nem hagyhattam enélkül a családot: megalkottam kis fejemben a csokoládés változatot is (képek alapján ellenõrizve közben, és íz alapján bizonyosságot nyerve utólag tényleg olyan lett, mint a bolti. Csak még jobb. Mert házi :) ).

Tehát nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a recept:

Diós marlenka:
Hozzávalók:

Tészta:

  • 450-500 g liszt
  • 100 g puha vaj
  • 2-3 evõkanál méz
  • 150 g cukor
  • 1 evõkanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál ecet
  • 2 tojás
  • 2 evõkanál tejföl

Krém:

  • 600 ml tej
  • 300 g cukor
  • 350 g vaj
  • 80 g darát dió
  • 3 cl konyak

Összeállítás:

A tésztához a vajat, a mézet, a cukrot és a tojásokat gõz fölött összesûrítjük, majd félretesszük hûlni.
Az ecetet a szódabikarbónával összekeverjük, majd ezt is a kihûlt mézes keverékhez adjuk. Végül a tejfölt és a lisztet is hozzáöntjük, és összegyúrjuk. 2-3 órát szobahõmérsékleten állni hagyjuk.

Addig elkészítjük a krémet. A tejet a cukorral közepes lángon elkezdjük fõzni. Magára hagyhatjuk, csak néha igényel egy-egy keverést. (Ha tudjuk, csinálhatjuk 500 ml cukrozott sûrített tejbõl is, nekem nem volt erõm lemenni a boltba keresni). Addig fõzzük, míg barnulni és sûrûsödni nem kezd. Innentõl már jobban odafigyelve, sûrûbben kavargatva addig fõzzük, míg sûrû, de még kenhetõ, karamellizált masszát kapunk.
A vajat habosítjuk, majd összekeverjük, az elkészített krémmel. Hozzáöntjük a konyakot és a diót is, és készen van.

A tésztát elõvesszük a hûtõbõl, 5-6 részre osztjuk. Itt jön a macerásabb része a dolognak. A darabokat 2-3 mm-es téglalapokká nyújtjuk, majd 180 fokos sütõben 5-7 perc alatt külön-külön aranybarnára sütjük õket.
Amikor ezzel megvagyunk, a tésztát a krémmel rétegezzük úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön legvégül.

Egy napig szobahõmérsékleten, majd 2-3 napig hûtõben állni hagyjuk. Ezalatt szépen megpuhul a mézes tésztalap is, és átjárja a krém aromája az egész süteményt.
A tetejét dióval szórjuk le, kockákra vágva tálalható :)

És ez még csak a fele... :)

Csokoládés marlenka:
Hozzávalók:

Tészta:

  • 450-500 g liszt
  • 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
  • 100 g puha vaj
  • 2-3 evõkanál méz
  • 150 g cukor
  • 1 evõkanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál ecet
  • 2 tojás
  • 2 evõkanál tejföl

Krém:

  • 600 ml tej
  • 300 g cukor
  • 350 g vaj
  • 3 cl konyak

Összeállítás:

Megegyezik a dióséval, csak a tésztába a liszttel együtt kakaót is keverünk, ellenben a krémbõl kihagyjuk a diót.
Tetejére cukrozott kakaóport szórok.


Folytats a blogon ... secretsoftheangels.blogspot.com/2010/...

sponsored links

Keres?s