Marcipános mokkatorta
sponsored links
Elsõ marcipán borítású tortám. Ismét elmondhatom, hogy a torta sokkal finomabb lett, mint azt a kép alapján elképzelnétek.
Az úgy volt, hogy a Nagy marcipános tortát kért a szülinapjára. Vettünk is a Tescóban tömb marcipánt. Szepykével emailben megtárgyaltuk a marcipán nyújtásának módját. Szepyke, itt is köszönöm a segítségedet!
Már "csak" a krém kiválasztása volt hátra. Van anyukámnak egy szenzációs csokitortája, ami a tágabb család szerint is a világ legfinomabb csokitortája - amikor sikerül. Ugyanis nincs recept, csak kell bele ez is, az is, úgy szemre persze. Aztán vagy összejön, és akkor minden remek, vagy kanállal esszük a tortát. Ami persze úgy is finom, csak épp nem olyan állagú, hogy marcipánnal be tudjam borítani. A Mi süteményes könyvünkben találtam egy receptet, ami nagyon hasonlított a Mama csokikrémjéhez, de itt pontosan kimérték a hozzávalókat. Gyanús volt, nagyon gyanús! Telefonos segítség kérése, Anyu, hogy is fõzöd a krémet? Aha, akkor megvan az eredeti recept. Belekezdtem. Amikor a krém készült már nagyon úgy tetszett, hogy ez nem az igazi... És tényleg nem az igazi! Viszont majdnem. És ami a legfontosabb: az ünnepeltnek ízlett. (Meg a család többi tagjának is.)
A lisztet, kakaót, cukrot vaníliás cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejet és a kávét. (Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós!) Gõz fölött sûrûre fõzzük. Idõnként megkeverve lehûtjük, hozzáadjuk a vajat.
A tortát kettévágjuk, megkenjük a kihûlt krémmel. Tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel. A marcipán masszát kerek lappá nyújtjuk. Ehhez a gyúrólapot liszt helyett porcukorral szórjuk meg, és a nyújtófát is porcukrozzuk. Az elnyújtott marcipánt a torta tetejére helyezzük. Legalább egy éjszakát hûvös helyen tároljuk. Ezután tetszõlegesen díszíthetjük. Én olvasztott csokival locsoltam meg a tetejét.
Persze másnap újabb telefon anyukámnak: a te csokikrémedhez kell tej? Nem??? És csak 1 tojássárgája??? Na majd legközelebb úgy is megpróbálom:)
Marcipán nyújtása(Szepyke tanácsait követve)
A marcipánt néhány órával felhasználás elõtt behoztam a kamrából, hagytam felmelegedni szobahõmérsékleten. Aztán a gyúrólapot enyhén megszórtam porcukorral, és a nyújtófát is megporcukroztam. A marcipánt pont úgy nyújtottam, mint a közönséges kelt tésztát. Próbáltam kerekre igazítani. A torta tetejére simítottam, a túllógó széleket levágtam. Ezután egy éjszakát hûvös helyen pihentettem. A marcipán reggelre felszívta a porcukrot, és gyönyörû fényes lett.
Az úgy volt, hogy a Nagy marcipános tortát kért a szülinapjára. Vettünk is a Tescóban tömb marcipánt. Szepykével emailben megtárgyaltuk a marcipán nyújtásának módját. Szepyke, itt is köszönöm a segítségedet!
Már "csak" a krém kiválasztása volt hátra. Van anyukámnak egy szenzációs csokitortája, ami a tágabb család szerint is a világ legfinomabb csokitortája - amikor sikerül. Ugyanis nincs recept, csak kell bele ez is, az is, úgy szemre persze. Aztán vagy összejön, és akkor minden remek, vagy kanállal esszük a tortát. Ami persze úgy is finom, csak épp nem olyan állagú, hogy marcipánnal be tudjam borítani. A Mi süteményes könyvünkben találtam egy receptet, ami nagyon hasonlított a Mama csokikrémjéhez, de itt pontosan kimérték a hozzávalókat. Gyanús volt, nagyon gyanús! Telefonos segítség kérése, Anyu, hogy is fõzöd a krémet? Aha, akkor megvan az eredeti recept. Belekezdtem. Amikor a krém készült már nagyon úgy tetszett, hogy ez nem az igazi... És tényleg nem az igazi! Viszont majdnem. És ami a legfontosabb: az ünnepeltnek ízlett. (Meg a család többi tagjának is.)
Mokkatorta:
1 kakaós piskóta (6 tojásból)
Krém:
2 tojássárgája
15 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
3 dkg liszt
2 dl tej
1 borospohár feketekávé
1 evõkanál kakaó
12 dkg vaj
Tetejére 1 tömb marcipán
Díszítéshez olvasztott csokoládé
1 kakaós piskóta (6 tojásból)
Krém:
2 tojássárgája
15 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
3 dkg liszt
2 dl tej
1 borospohár feketekávé
1 evõkanál kakaó
12 dkg vaj
Tetejére 1 tömb marcipán
Díszítéshez olvasztott csokoládé
A lisztet, kakaót, cukrot vaníliás cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejet és a kávét. (Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós!) Gõz fölött sûrûre fõzzük. Idõnként megkeverve lehûtjük, hozzáadjuk a vajat.
A tortát kettévágjuk, megkenjük a kihûlt krémmel. Tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel. A marcipán masszát kerek lappá nyújtjuk. Ehhez a gyúrólapot liszt helyett porcukorral szórjuk meg, és a nyújtófát is porcukrozzuk. Az elnyújtott marcipánt a torta tetejére helyezzük. Legalább egy éjszakát hûvös helyen tároljuk. Ezután tetszõlegesen díszíthetjük. Én olvasztott csokival locsoltam meg a tetejét.
Persze másnap újabb telefon anyukámnak: a te csokikrémedhez kell tej? Nem??? És csak 1 tojássárgája??? Na majd legközelebb úgy is megpróbálom:)
Marcipán nyújtása(Szepyke tanácsait követve)
A marcipánt néhány órával felhasználás elõtt behoztam a kamrából, hagytam felmelegedni szobahõmérsékleten. Aztán a gyúrólapot enyhén megszórtam porcukorral, és a nyújtófát is megporcukroztam. A marcipánt pont úgy nyújtottam, mint a közönséges kelt tésztát. Próbáltam kerekre igazítani. A torta tetejére simítottam, a túllógó széleket levágtam. Ezután egy éjszakát hûvös helyen pihentettem. A marcipán reggelre felszívta a porcukrot, és gyönyörû fényes lett.