Maradek
sponsored links
Az ugy van, hogy mindig amulattal olvasom a gasztrobloggerek bejegyzeseit arrol, hogy nem voltak bevasarolni, de kinyitottak a hutoajtot, beleneztek es a maradekokbol osszedobtak gyorsan egy belszint a'la Rossinit, sved kuszkuszkorettel, es desszertnek egy gyors malnahabot. Kivancsi lennek, az en atlagos hutotartalmambol vajon mit dobnanak ossze. Pl. a magos mustart akarhogy dobalom, sehogy sem akar osszeallni szilvacsatnival, meg a pecorinoval. Igy ez nem az en mufajom. En ha fozok, elotte tervezek, es nagy erokkel bevasarolni indulok. Aztan elfelejtem a legfontosabb hozzavalot - altalaban - es megyek masodik korre, vagy megvaltoztatom az egesz koncepciot, es a parolt kaposzta-lengyelkolbasz - krumpli harmasbol lesz dodolle (tegnap), mert a kaposztat nem vettem meg, de a kolbaszhoz meg semmi kedvem nem volt, ment is a kukaba inkabb.
De ma! Ma vegre maradekokbol foztem en is, mint a nagyok. Mert volt itthon egy kis maradek ganache (lemelyhutve, szoval lehet, hogy ez nem er), meg egy kis maradek masfel kilo narancs, egy elhibazott beruhazas kovetkezmenye, mert a boltban meg azt hittem, hogy majd en narancsot fogok magaban enni, de otthon mar nem hittem ezt, sot, nem is ettem. Mindig van itthon liszt, meg vaj, meg cukor (legalabbis a lakotarsaimnak volt cukra, de ok ugyis otthon vannak Magyarorszagon, es mire megjonnek, majd kipotolom nekik). Es meg tojas is volt. Komolyan! Igy a szakacsok konyve recept ihletett meg, amit Starfokker beirasa alapjan rekonstrualtam, es keszitettem egy csokolades narancstortat.
Sima linzert gyurtam, vajbol, meg lisztbol, meg Katiek cukrabol (raktam bele egy kis barnacukrot is, hogy nagyon kifinomult legyen), es hutottem, es majd mindjart berakom az elomelegitett sutobe is, csak erjek a vegere a bejegyzesnek. (a klasszikus 15 deka liszt, 10 deka vaj es 5 deka cukor felalasban keszult a linzer)
Elosutes utan terveim szerint raontom a narancskremet: 12 deka cukorra rareszeltem harom narancs hejat (elotte alaposan megmostam, ami azert volt hosies tett, mert nincs viz az utcaban, igy csak a bojlerbol folyo, 80 fokos vizben lehet mosogatni barmit is), aztan beleontottem ketto narancs levet meg egy citrom levet (nincs merces poharam, biztam a szerencsemben), beleutottem ket tojast, es goz folott kevergetni kezdtem habverovel. Fogalmamm sincs hany fokon, de egyszrecsak megsurusodott, habosodott, biztos 82 fok lehetett, mert azt mondjak, ez a titka. Ekkor visszahutottem egy kicsit, belekevertem kb. 12 deka vajat, ezt is csak ugy szemre, mert bar a sutes mertek utan vegezendo munka, attol en meg rebellis vagyok, es a merlegem amugy sem pontosabb, mint a szemem. Es beleraktam meg kb. egy evokanalnyi mascarponet is, mert ez is maradt a multkori dulce de lechevel toltott profiterolokbol. (mert ahogy Mamma egyszer igen talaloan irta, azzal is el lehet rontani egy etelt, ha az ilyen egy evokanalas maradekokat belerakjuk az etelbe, akkor is, ha arra ott semmi szukseg, es a dulce de lecheben nem kellett es kesz) A narancsos krem most eppen hul.
A ganache meg olvad (70%-os, organikus, fair trade csokibol meg az eszmeletlen mennyisegu, ramszakadt tejszin egy reszebol keszult anno)
Aztan majd sutok, vakon, lencsevel boritottan, retegezek, allni hagyok, es holnap hagyom, hogy a munkatarsaim megegyek.
Es kozben meg egy kis citromos tesztat is ettem, mert erre is volt maradek, frissen gyurt tesztabol, hat valami isteni. Kata meg eppen jokor irta a bejegyzest, mintha a sors is igy keszult volna. (es volt itthon pecorino, chili, bazsalikom - ez is lemelyhutve, de legalabb jo sok - meg citrom, meg vaj, es tejszin is)
Igy hat biztosithatok mindenkit, hogy a maradekos fozes nem csak legenda, letezik.
Most meg a vegen elmondom, mert idevalo, hogy ettem annyira igazi haggist, hogy skot dudas ment elotte, meg Robert Burns-ot szavaltak melle (egy szavat nem ertettem, az asztaltarsasagom elmondta, hogy a vers arrol szol, mennyire szereti o a haggist). Es lattam Nelson admiralist, a szokasos tavolsagbol, csak most nem alulrol, hanem szemtol szemben. Es mindjart elmegyek megnezem a Vicky, Cristina, Barcelonat, Hampsteadben, ami azert gasztroblogba valo, mert Hampsteadban lakott regen Jamie Oliver, amig meg nem unta a rajongokat, es el nem koltozott. (marmint azokat a rajongokat, akik az ablaka alatt alltak, de meg az elso sorozataban van mindig, hogy amikor jonnek vendegei, azokhoz leszalad a lepcson, na azt a hazat mondom most)
EEEEES! Megyek haza, marcius 22-30.