Lázár Ervin paprikáskrumpli-levese
sponsored links
Naplójából, 2005. költészetnapjai bejegyzés:
"Alsórácegresi leves
Alsóbbrácegresi leves
Legalsóbbrácegresi leves
Ez tulajdonképpen kisszékelyi leves. Vagyis paprikás krumpli. Vagyis paprikáskrumpli-leves. A körülmények szülték. Ha lemegyünk Ksz.-be. mindig paprikás krumplit eszünk. Ez a legegyszerûbb. A fõzést a rezsó alakította ki. Akarom mondani, a villanytûzhely, amelynek most már a három közül csak egy lapja mûködik. Méghozzá csakis szélsõségesen. Vagy a legmagasabb fokozatban, nagy erõvel, vagy kisebb fokozatban, de akkor csak langyosít. Ezért a magas fokozatban kell mûködtetni, ebben viszont, ha nem vigyáz az ember, azonnal leég minden. Erre az alapra kellett építeni a "technológiát". Vagyis: fölaprítani a tisztes mennyiségû szalonnát, bele a forró lábasba, rögtön sercegni kezd, tehát gyors ütemben meghámozza az ember a szintén meglehetõs mennyiségû hagymát, fölaprítja - nem túlságosan apróra. Közben vigyáz, hogy oda ne égjen a szalonna. Mire a hagymaaprítással végez, már kezd barnulni és zsírt ereszteni a szalonna. A megfelelõ idõben rádobjuk a hagymát, megkeverjük, aprítunk rá még csöves paprikát, erõs paprikát is (csöveset vagy csemegepaprikát) teszünk bele, majd négybe vágunk egy vagy két szem paradicsomot, azt is rádobjuk, megkeverjük, s mielõtt odaégne, rászórunk egy púpozott evõkanálnyi tört paprikát, megkeverjük, majd azonnal fölöntjük egy pohárnyi elõre odakészített vízzel. A víz pillanatok alatt fölforr, a gezemice rotyogni kezd. Erre végig figyelni kell, hogy oda ne kapja az alját, keverni, ha kell, még vízzel higítani. Eközben elkezdõdhet a krumplihámozás. Egy emberre 4 db. közepes méretû krumpli kell. Amíg a krumplit tisztítod, összerottyan az alaplé, szétfõne a szétfövendõk. Belevágod a krumplit, majd fölöntöd annyi vízzel, hogy egy-két ujjnyival ellepje. Amikor fölforr, megsózod, ha van kolbászod, vágsz bele egy pár darabot. (De csak jó házikolbász lehet, mert a vacak kolbász vacak íze elrontaná az egészet!) Letakarod egy fedõvel, és hadd forrjon. Esetleg egyszer-kétszer a biztonság kedvéért megkevered, oda ne kapjon. Így születnek a paraszti örömök. Jó sûrû levû se leves, se fõzelék. Frissen a legjobb."
Egyébként nekem két Hétfejû tündérem van, az egyiket a gyerekeimnek vettem több mint négy évvel a születésük elõtt: