Likõrök gyümölcsbõl
sponsored links
Ma a barátnõmmel összeraktuk a téli likõrre valókat. Karácsony elõtt bontjuk majd ki õket, leszûrjük vászonruhán át és kis üvegekbe töltjük az akkor már tiszta, fényes, csillogó, színes italokat. Illatosak és édesek, nekem talán túlságosan is - igazi nõi, gyümöcsös nyalánkságok karácsonyra. Ezúton is hatalmas köszönet a közös munkáért-játékért!
Elõször készüljön a
Narancslikõr
Vegyünk egy másfél literes üveget.
Szórjunk bele három púpozott evõkanálnyi kandírozott narancshéjat, erre jöhet négy nagy narancs egész vékonyan, fehér rész nélkül levágott narancsszín, illatos héja, és három narancs kifacsart, friss leve. Négy-öt fahéjrúd, két összevágott vaníliarúd és öt-hat szem szegfûszeg illatosítja tovább az alapot. Pár szem kandírozott gyömbért is szórtunk bele. Fél liter mézet csorgattunk a tetejére.
Bõ egy deci rum került bele, hogy ellensúlyozza a narancslé könnyû, alkoholmentes gyümölcsösségét. Végtére is likõrt, vagyis alkoholos italt készítünk :) Az üveget pedig ezek után színültig töltöttük konyakkal. Karácsonyig elálldogál a kamrában, és szép, fényes, világos narancsszínt kap. Talán ez a legszebb likõr mind közül. Most pedig jöhet a
Szederlikõr
A szederlikõrhöz feketeszederrel töltjük fel a másfél literes üveg egyharmadát. Fél marék kandírozott gyömbér, két-három fahéjrúd, kevés - mondjuk egy rúd - vanília, három-négy szegfûszeg ízesíti. Szintén fél üveg, azaz fél liter méz kerüljön hozzá. Az üveg maradékát pedig feltöltjük jóféle konyakkal.
Amikor összeállítjuk a likõrt: ne lepõdjünk meg, egyelõre világos, sárgás, narancsos színû. Karácsonyra azonban mély pirossá válik, enyhén aranyos-narancsos fénnyel. Lehet, hogy mégis ez a legszebb likõr :) Ha csak nem az
Áfonyalikõr
Meglepetésszerûen áfonya kell hozzá. Mint titkos alapanyag :) Az üveg egyharmadát töltjük meg vele. Szerintem egyébként súlyra úgy harminc-negyven deka lehet. Erre egy lime lereszelt héja és kifacsart leve kerül, majd sok-sok vaníliarúd, akár négy-öt is. Felvagdosva, kicsit megkapargatva, természetesen. Öt-hat szegfûszeg, és két fahéjrúd menjen mellé.
Ennek az édesítéséhez nem használtunk mézet, hogy ne legyen túl narancsos a tiszta, bíbor árnyalata, úgyhogy jö öntésnyi, talán húsz-huszonöt dekányi kristálycukrot szórtunk a tetejére. Az üveget pedig tiszta, ízesítetlen vodkával öntöttük fel.
Nos, a három gyönyörû, élénk színû üveg most három hónapos szabadságra távozik a kamra hátsó polcaira. Decemberben pedig leszûrve fogynak ragyogni az illatos, csillogó, finom karácsonyi likõrök. Íme a színsorunk: