Libamájpástétom egyszerûen

2009-12-25

sponsored links

Na már most. Ez tulajdonképpen créme brulée-nek indult (mostanában szinte mindenbõl megpróbálok azt csinálni, alighanem ez még a francia tanfolyam hatása :-) ) de hidegen sokkal jobb, így aztán kezeljük pástétomként, tálaljuk pirítóssal. Ez márcsak azért is jó, mert a hagyományos libamájpástétom elkészítése meglehetõsen pepecs munka, ha szép végeredményt akarunk, itt viszont a turmixolás miatt sok idõt/energiát spórolhatunk, mégis ízletes a végeredmény. Mivel azonban elsõ próbálkozásként melegen tálaltam, karamellizáltam rá cukrot, és az a helyzet, hogy ez a réteg hidegen, a pástétomnak sem ártott, de elhagyható, ha valakit bezavar.
___________________________________________________
Hozzávalók: (6 tálkányi)
20-25 dkg. libamáj,
1 dl tejszín (lehetõleg 30%-os),
3 kisebb tojás sárgája
1 fej lilahagyma,
3-4 ek. (lehetõleg házi, darabos) áfonyadzsem,
1/2 ek. fehér kristálycukor,
balzsamecet,
olivaolaj,
só,
1 ek. borredukció.
Elõször elkészítem a lilahagymadzsemet. Ehhez a felharikázott lilahagymát kicsi olivaolajon megfonnyasztom, majd hozzáadom az áfonyadzsemet, és nagyjából 1/2 ek balzsamecetet. Ehhez az ételhez szeretek fügés balzsamecetet használni, mert passzol hozzá, de ha nincs, csak sima, az sem baj. Amikor kellemesen összeértek az ízek, kicsit meg is sózom, kész. A tálkák aljára teszek belõle, majd a libamájat összeturmixolom a tejszínnel, a tojássárgákkal, valamint egy kis sóval. Ezt a keveréket öntöm rá a dzsemre, és mehet az elõmelegített sütõbe 180 fokon, vízfürdõben 20 percre. Amikor kész, a zsebsárkánnyal cukrot karamllizálok a tetejére, amire ezt követõen egy kis borrredukciót csöpögtetek, de ez utóbbiak el is hagyhatóak. Tálalás elõtt hagyjuk néhány órát hûlni a hûtõben, és friss pirítóssal tálaljuk.
Portói redukció: 3 dl. portóit 1/2 fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával és néhány szál friss kakukkfû ággal addig fõzünk, amíg 1/5-re nem redukálódik. Kész.

Folytats a blogon ... safranysarkany.blogspot.com/2009/12/l...

sponsored links

Keres?s