Kõleves

2008-12-08

sponsored links

Kõleves vendéglõ
VII. Kazinczy-Dob u. sarok

Alig akad olyan ismerõsöm, akit ne vitt volna egyszer a fene a Kiskacsába. Aztán a Kiskacsa bezárt, és a helyén nyílt a Kõleves. Egy munkahelyi búcsúbulira keveredtem ide elõször, de abból az estébõl csak az maradt tiszta, hogy a császármorzsa finom :) Azóta még visszanéztünk párszor egy szombati ebédre.

A hely a 7. kerületi dzsumbuj közepén van, kocsival kisebb rémálom (fõleg a parkolás miatt), BKV-val meg kicsit sétálós. Belépve eléggé szûkös, egyszerû, de hangulatos. Thonett székek, fa asztalok, sajtreszelõbõl legyártótt falikarok jellemzik. Általában valami beszakadt mûvész kiállítás is van a falakon, a mostani egész jó volt. A dohányzásal kapcsolatban sajnos belepisilõs és nembelepisilõs kategóriák vannak, ráadásul a nemdohányzó csak 1-2 asztal, ami foglalt, természetesen. (Ahhoz képest, hogy 15 óra körül érhezünk, majdnem tetház van, ebéd idõben valószínüleg foglalni kell.)

A pincérek kedvesek, lazák, nyugodtak, nem hibáznak. Az angol nyelvû étlap is jó, (köszönhetõ ez a nagyon aranyos, kávészínû pincérlánynak szerintem:)) de kicsit meglepõ, hogy a honlaphoz képest csak egy válogatás-étlap érhetõ el. De még igy is elég vonzó a hely, fõleg, hogy jelzik, nem használnak granulátumot, krumpliport, ízfokozót, tojáslét és ilyesmiket:) 

Az ételekben halványan érzõdik a hely szelleme: pénteken és szombaton van sólet, és a maceszgombóc leves is autentikus. Az erõlevessel együtt finom, és ami a legfontosabb: nem égeti el a szõrt a torkomból, hanem pont megfelelõ, melegen, de már éppen ehetõ hõmérsékletûen érkezik.

Második fogásként gyömbéres-mézes-mustáros csirkét választok steak-krumplival, B pedig libacombot párolt káposztával és törtkrumplival. A tálalás rettentõ spártai. A liba mellett nincs díszítés, mármár menza feeling, az én pipim pedig egy elárvult cikória levél árnyékában hûsöl. Ettõl az apróságtól eltekintve az étel finom:  gyömbéres-mézes-mustáros, pont olyan izkavalkád, amilyennek lennie kell, harmonikus, de karakteres. A steak krumpli jó, nem fûttkrumpli ízû és nem is félig nyers. Ritkán kapok ennyire jót.  A liba omlós, és valószínüleg az ízek is rendben vannak, mert töküres lesz B tányérja a végére.

Desszertként egy almás-diós palacsinta és egy melange a választásunk. A palacsinta ízre jó, de ez viszont tûzforró, megmikrózott (a töltelék éget). A kávé pedig kicsit bénán van tálalva, egy Kinley-s hengerpohárban, amit a forró tej miatt meg sem lehet fogni, és örjítõen lassan hûl iható hõmérsékletûre. Legközelebb megpróbálunk helyet hagyni egy flódninak.

A számla végül egész elfogadható, 7000 Ft. 

Étel:
Kiszolgálás:
Környezet:
Árak:

fotó: www.koleves.com


Folytats a blogon ... fortaqua.freeblog.hu/archives/2008/12...

sponsored links

Keres?s