Kókusztejes mungóbab

2008-11-24

sponsored links

Az alapötlet kókusztejes fekete lencse formájában Hans Gerlach könyvébõl származik. Aztán a lencsét lecseréltem felezett mungóbabra, mert azt nem kell elõtte beáztatni, a fõzési eljárást meg módosítottam, mert nem találtam elég autentikusnak. Persze a fûszerezésen is változtattam, így egy teljesen új recept született. Az íze szerintem fantasztikus, az eddigi legjobb dalom, azaz indiai fûszeres ?babfõzelékem?.:) Még a Hathiban kóstolt dhal makhani-t is kenterbe verte - szerintem.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg tisztított, felezett mungóbab (mung dal)
néhány ek. növényi olaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 cm gyömbér
1 tk. hot madras curry
3 dl kókusztej (5 dkg kókusztejpor 1,5 dl vízben feloldva)
1,5 tk. só
1 ek. garam masala
1 ek. korianderzöld felaprítva
2 paradicsom felkockázva


A mungóbabot egy kis lábasban feltettem fõni annyi vízben, hogy jól ellepje. Fõzés közben ha kellett, pótoltam a vizet, így fõztem al dentére.
A hagymát, fokhagymát, gyömbért megtisztítottam és apró kockákra vágtam.
Egy nagyobb fazékban felhevítettem az olajat, beleraktam a hagymákat és a gyömbért és kevergetve alaposan megpároltam, közben hozzákevertem a madras curryt is. Mikor már szépen üvegesre pirultak, hozzáadtam 4 ek. kókusztejet és addig pároltam tovább, míg a tej el nem illant. Ekkor hozzáadtam a kis kockákra vágott paradicsomot és a kifõtt, leszûrt mungóbabot is, majd megsóztam. Felöntöttem a kókusztejjel és fedõ alatt tovább fõztem egy kicsit (forrástól számítva), míg a paradicsom is megpárolódott. A legvégén belekevertem a garam masalát és a felaprított korianderzöldet. Tálaláskor natúr joghurtot csorgattam a tetejére és szezámos-mákos lepénykenyeret adtam mellé.


Folytats a blogon ... orientexpress.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s