Kínai zöldséges rizs- gyors, könnyû

2010-01-14

sponsored links


Ez az étel lehet húsos és hús nélküli is. Húsos verzióját késõbb írom le. Gyors, könnyû, nagyon finom és akár vendégvárónak is isteni. Magában is vagy bármelyik kínai húshoz tökéletes. Vegetáriánusoknak, fogyózoknak is ajánlom (nekik csak kevés rizzsel).
Hozzávalók 4 fõre:
- 1,5 kg kínai zöldségkeverék
- Heinz szójaszósz (édes)
- 1 ek rizsecet
- bors
- 2 fej hagyma
- 3-4 fej fokhagyma
- Pad-thai szósz 2-3 evõkanál
- 1 bögrényi jázmin rizs (fõzés elõtt egy bögre), hozzá 1,5 bögre víz.

Elkészítés:
A hagymát félbe vágom és szeletekre vágom, kevés olajon megfuttatom a wokban, belerakom a zöldséget, a zúzott fokhagymát a szójaszószt, a pad-thai szószt, a rizsecetet.Lefedem és rövid idõ alatt megpárolom. Kósotolgassuk, mert az alkotóelemek aránya találom, mindig kóstolgatással határozom meg pl a szójaszósz meg a pad-thai szósz arányát és a többit. Mindig keveset rakjunk és inkább tegyünk késõbb hozzá, mert ha meglódul az üveg, nagyon tömény lesz az étel.
A rizst készítsük el. Ha megpároltuk a zöldségeket, akkor az utolsó pillanatban tegyük bele a rizst és nagy tûzön, kicsit pirítva forgassuk bele. Frissen tálaljuk.

Jó étvágyat.

Extra tipp:
Husis változatához ekkora mennyiségû zöldséghez javaslok bõ fél kiló darálthúst, aki jó húsosan szereti, annak akár egy kilót is javaslok belerakni. Ha van idõnk akkor kicsit befûszerezhetjük a következõképp: só, 3 ek szójaszósz, 1 ek sós szójaszósz, 1 kk rizsecet, egy késhegynyi öt fûszerkeverék, bors, 3-5 ek pad-thai szósz. A húst a hagyma megfuttatása után tesszük a wokba, átforgatjuk, lefedjük, szinte készre sütjük és utána rakjuk bele  azöldségeket és a rizst.
Szénhidrátmentes változat: rizs nélkül a húsos-zöldség.

Folytats a blogon ... kulinaris.blogspot.com/2010/01/kinai-...

sponsored links

Keres?s