Kétszínû kuglóf

2008-11-09

sponsored links

A lent említett hurkavacsora utánra nekem valami édes nagyon kívánkozott. Mivel munka után vártak, és nem otthonról mentem, valami olyan kellett, amit elõre meg tudtam sütni, és úgy magammal vinni, hogy lehetõleg egyben is maradjon. Na és persze az sem árt, ha mutatós - morfondíroztam. Mivel az egész sütés projectet este fél tizenegykor kezdtem el kivitelezni, úgy, hogy elõtte tízig dolgoztam, olyan nagyon macerásnak sem kezdtem volna neki. És akkor megláttam a kuglófformát a tepsiken...

Kuglóf közelrõl

Hozzávalók:
(17 szelethez, ezt nem én találtam ki, ilyen a formám)

25 dkg liszt (875 kcal)
20 dkg cukor (800 kcal)
1 dl tej (60 kcal)
12 dkg margarin (70% zsírtartalmú, 740 kcal)
3 tojás (210 kcal)
2 evõkanál sötét (holland) kakaópor (kb. 4 dkg = 175 kcal)
1 csomag sütõpor
1 mokkáskanál só

Kuglóf az asztalon

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral és a tejjel habosra kevertem. A margarinnal elõször alaposan kikentem a sütõfomát, hogy mindenhová jusson (persze aztán ki is liszteztem), majd a maradékot megolvasztottam, és hozzáadtam a kikevert tojásokhoz. Aztán beleszórtam a sütõporral elkevert liszet, és összedolgoztam. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá vertem, majd óvatos mozdulatokkal beleforgattam a masszába, amit aztán kétfelé vettem, és az egyik felébe belekevertem az elõzõleg csomómentesítési céllal átszitált kakaóport, majd innen-onnan szedegetve egy evõkanállal, beleadagoltam a kuglófformába. Nagyjából félig lett a forma, ami pont ideális, sütés közben így dagad a kellõ méretre.

Elõmelegített sütõben 175 fokon (légkeveréssel) kb. 45 percig sütöttem. Azt hittem, hamarabb meglesz, de közben kétszer is ellenõriztem tûvel, hogy megsült-e már, és még ragadt. Háromnegyed óra múlva azonban már tökéletes lett, szép kis kérge is keletkezett, de nem vastag, csak amolyan pont jó, de ezt csak másnap tudtam meg, a kóstoláskor, mert röntgenszemem sajnos még nincs.

A még forró süteményt aztán kifordítottam egy nagyobb méretû tortasütõ formába. Na persze, egy kis darab csak a közepéhez ragadt, vagy nem tudom, hogy mit csinált, mindenesetre letört. De ennek így kellett lennie, alapszabály, hogy ami vendégségbe készül, az sosem lesz tökéletes. :) Valahol azt olvastam, hogy a kuglófot nem szabad a formában hagyni, mert akkor nem tudom, mi történik, ezt (a nemtommit) nem mertem megkockáztatni, úgyhogy konyharuhával letakarva hagytam kihûlni reggelig, mikoris visszatettem rá a formát, és ily módon (tortaforma alul, kuglófforma felül) golyó- és önmagától szétesésálló védelmet biztosítva szállítottam a célállomásra egy gyári csokoládéöntet társaságában, amellyel tálalás elõtt egy kicsit megdíszítettem. 

Kétszínû kuglóf
A képen sajnos nem a legszebb szeletek vannak, amikben a nagyobb csokis részek voltak, azok sokkal jobban mutattak.

Na de a népeknek (inkluzíve én) ennyi sem volt elég, mindenféle házilekvárokkal bolondítottuk tovább, fügével, barackkal, ribizlivel, minddel isteni volt. És távozáskor a maradékra is igen gyorsan akadt jelentkezõ. :))


Elkészítési idõ: kb. 70 perc

Energiatartalom szeletenként: kb. 170 kcal (összesen: 2860 kcal)


Folytats a blogon ... katakonyha.freeblog.hu/archives/2008/...

sponsored links

Keres?s