Kocsonya!

2008-12-04

sponsored links

Eljött az idõ, amikor a böllérkések elõkerülnek a sublótból, mi pedig finom lakomákat rendezünk a pórul járt barátainkból. A szezon egyik slágere a kocsonya, amit még a hülye is el tud készíteni, lássatok hozzá bátran!

Múlt hétvégén egy kimondottan jól sikerült adagot fõztem, ennek mikéntjét osztom meg veletek most. Miután társasházi balkonon macerás a disznóölés, elslattyogtam a Lehelre alapanyagért. Vételeztem 3 lábat (ezt a hentes úrral négyfelé csapattam), egy kilós csülköt és kb. 30 dkg füstölt oldalast, a buké miatt. Otthon a szomszédasszonytól kölcsönöztem egy nagyobbacska fazekat (ezt egy tányér késztermék bánta), és nagy mûgonddal elhelyeztem benne a stuffot. A lábdarabokat csak úgy, a csülköt és a füstölt húst méretes kockákra (vagy ahogy jött) vágva. Bõ só, egy félmarék szemesbors, egy babérlevél, egy fej vöröshagyma és három fej fokhagyma került belé. (A fokhagyma-fejeket héjastul kettészeltem, ez is látható a fényképes illusztráción.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hideg víz jött rá, hogy jól ellepje, majd lassú tûzön bõ négy óráig fõtt. Közben itt-ott belenyaltam, hogy kell-e még só - kellett. Akkor vagyunk meg, ha a húsos részek kezdenek leválni a csontról. Ezt követõen mindent kivettem a lébõl, leszedtem a tetejérõl a zsírt, és aprólyukú szûrõ hiányában egy konyharuhán folyattam keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csontok nagy részét kikapkodtam a húsostálból, majd a húsokat-bõröket-körmoket tálakba porcióztam. Minden adagot nyakonöntöttem a lével, és egy tálcára rakva a már említett balkonon szorítottam helyet nekik. Vasárnap reggel kicsit túlettem magam...

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... mitfozzek.blog.hu/2008/12/04/kocsonya_2

sponsored links

Keres?s