Kishibás Sacher torta
sponsored links
Sacher tortát sütöttünk drága Sógorom szülinapjára a Szakácsok Könyvébôl.
Meg kell hagyni nagyon-nagyon finom lett a torta, az Ünnepelt és családja körében is nagy sikere volt, az utolsó szeletért közelharcot vívtak a gyerekek és apukájuk. :)
Csak én voltam elégedetlen...
Az utasításokat pontosan követve készítettük el a tortát, a sütõ hõfokának belövése ment kicsit nehezebben, mert a sütõnk eléggé szeszélyesen mûködik.
Lényeg a lényeg: a torta alja "szalonnás" lett. Talán amiatt, mert nem pont 170 fokon sütöttük, vagy mert viszonylag gyakran ellenõriztem, hogy nem erõsödött-e magától (ahogy idõnként szokott)a sütõ lángja? Nem tudom...
(Ha valakinek van rá magyarázata, tapasztalt már hasonlót, vagy szimplán tudja, hogy miért történt ez, kérem írja meg! Elõre is köszönet érte!):)
Különben sose gondoltam volna, hogy a Szakácsok Könyve is tud hibázni (de ettõl csak hitelesebb)! Ennél a receptnél ugyanis egy kis munkafázis kimaradt, amit persze ha nem életében elõször süt az ember, rögtön tud korrigálni.
Meg kell hagyni nagyon-nagyon finom lett a torta, az Ünnepelt és családja körében is nagy sikere volt, az utolsó szeletért közelharcot vívtak a gyerekek és apukájuk. :)
Csak én voltam elégedetlen...
Az utasításokat pontosan követve készítettük el a tortát, a sütõ hõfokának belövése ment kicsit nehezebben, mert a sütõnk eléggé szeszélyesen mûködik.
Lényeg a lényeg: a torta alja "szalonnás" lett. Talán amiatt, mert nem pont 170 fokon sütöttük, vagy mert viszonylag gyakran ellenõriztem, hogy nem erõsödött-e magától (ahogy idõnként szokott)a sütõ lángja? Nem tudom...
(Ha valakinek van rá magyarázata, tapasztalt már hasonlót, vagy szimplán tudja, hogy miért történt ez, kérem írja meg! Elõre is köszönet érte!):)
Különben sose gondoltam volna, hogy a Szakácsok Könyve is tud hibázni (de ettõl csak hitelesebb)! Ennél a receptnél ugyanis egy kis munkafázis kimaradt, amit persze ha nem életében elõször süt az ember, rögtön tud korrigálni.
Íme a recept a Könyv szerint (nem szó szeint írva):
Hozzávalók:
150 gr 70 %-os étcsokoládé
200 gr porcukor
150 gr vaj
1 vaníliarúd
8 közepes tojás (ebbôl 7 szétválasztva kerül felhasználásra 1 pedig egészben)
150 gr finomliszt kétszer átszitálva
150 gr felforralt, átsz?rt baracklekvár
1 csipet só
A tészta összeállítása elôtt kivajaztam és liszteztem egy 26 cm-es kapcsos tortaforma oldalát, az aljába pedig sütôpapírt fektettem. A csokoládét vízgôz felett felolvasztottam, utána szobahômérsékletüre hagytam h?lni. Az vajból 4 teáskanálnyit 50 gr cukorral és a kikapart vanília magokkal világos krémmé kevertünk egy tálban. Ezután egyesével beledolgoztam 7 tojássárgáját és közben a maradék vajat is hozzáadtam (ez a mozzanat hiányzik a Szakácsok Könyvébôl) és a 8. tojást is belekevertem. Ennek a krémnek nagyon s?r?nek, krémesnek kell lennie. Állandó keverés mellett mehet bele a felolvasztott csoki is. Egy nagyobb tálban egy csipet sóval felvertem a 7 tojásfehérjét és keverés közben fokozatosan hozzáadagoltam a fennmaradó 150 gr porcukrot. A végére krémes, kétszeres térfogatú habot kell kapnunk. Ezek után a liszt hozzáadása és a két tál tartalmának egyesítése a következô lépés. A fehérje 1/3-át óvatosan belekevertem a csokis masszába, utána kanalanként hozzákevertem a lisztet és a maradék fehérjehabot. Ezzel elkészült a tészta, mehet a tortaformába, utána pedig a 170 fokra elômelegített sütôbe. Az elsô 15 perc résnyire nyitott (fakanállal kitámasztva) sütôajtónál történjen, hogy szép sima, lapos maradjon a teteje. Ezután még 45 percnyi sütés következik és kész. Ha kih?lt lehet is megtölteni az átsz?rt lekvárral, úgy hogy a tetejére is maradjon egy vékony rétegnyi a csokimáz alá.
A Szakácsok Könyve receptje még külön leírja a csokoládémáz elkészítését is, de én a jóval egyszer?bb, ámde nagyon finom (csokit felolvasztottam, 1-2 ek. olajjal elkevertem és jöhet is a bevonás) megoldást választottam.