Kesudiós palacsinta csokiöntettel
sponsored links
Egy édesség, ami nem csak szép, finom, de nagyon egészséges is.
Gyümölcslapokat egyszerre többet szoktam aszalni, így mindig van a hûtõben, ha édességre vágyunk, akkor csak rögtönzök valami tölteléket vagy öntetet, összeraktjuk, és már ehetjük is.
Tudjátok, hogy kesudióból milyen isteni "túrókrémet" lehet készíteni? A színe, illata, állaga és íze nagyon hasonlít, bár szerintem sokkal finomabb. Lássuk:
Gyümölcslapok:
5-6 db alma meghámozva, kimagozva
3-4 db banán
kevés víz
(ebbõl a mennyiségbõl 2 nagy lap lesz, ez 2x4 db palacsintát jelent)
A hozzávalókból sûrû masszát turmixolunk, majd aszalógép tálcájára kiterítjük, és megaszaljuk. A képen látható gyümölcslapban van egy kevés eper is! Lehet beletenni fahéjat, szegfûszeget, vagy más fûszereket, de én nem szoktam. Szeretem a gyümölcsök ízét csak úgy. És sosem tudom elõre, hogy mi készül majd belõle, így nem tudhatom, hogy illik-e majd az összeállításhoz.
Kesudió krém:
10 dkg kesudió (1 csomag)
1 kanál agavé szirup (vagy más édesítõszer)
1/2 fél citrom leve
1 kiskanál vanília aroma
1 db banán
kevés víz
A hozzávalókból sûrû krémet készítünk. Én elõször kávédarálón porrá õröltem a kesudiót, félretettem, majd a többi hozzávalóval kezdve készítettem el a krémet. Elõször egy kicsit hígabb, de teljesen sima állagú cucc lett, majd késõbb tettem bele a kesu "lisztet", így lett egyre sûrûbb. Ha fordítva csinálom, és esetleg túl hígnak találom, akkor már nem tudom mivel sûríteni. Szóval készen van a krém, óvatosan a kóstolással, mert nekem elég sok elfogyott közben :)
Csoki öntet:
1 kanál kókuszolaj
1 evõkanál kakaó (vagy karob) por
édesítõszer
kevés víz
Az olajat felolvasztjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A víz azért kell, hogy ne legyen annyira sûrû, mint egy csoki. Az édesítést ízlés szerint végezzük, itt, ebben az összeállításban szinte nem is kell megédesíteni, mert az összes többi hozzávaló is édes.
Az összeállítást mindenki kitalálhatja maga is: a gyümölcslapokat négyfelé vágjuk, majd egyenként megtöltjük a vaníliás, citromos kesu töltelékkel, majd rácsurgatjuk a csokiöntetet.
Még egy tipp: rögtön a megtöltés után várjunk egy picit a felfalással, mert a gyümölcslapoknak kell egy kis idõ, amíg megpuhulnak. A krémbõl és az öntetbõl magukba szívnak annyi nedvességet, hogy puhák, és omlósak lesznek kb 10 perc után.
Gitta nyersétel blogja