Kenyér szalonnakockákkal
sponsored links
Kenyér szalonnakockákkal
Hozzávalók:
250 g búzaliszt, 250 g durva õrlésû búzaliszt (pl. graham liszt vagy teljes kiõrlésû), 1 tasak szárított élesztõ, 300 ml langyos víz,
150 g kockára vágott húsos szalonna, 100 g pirított hagyma, ha nem túl sós a szalonna, akkor pici só ízlés szerint (az eredeti recepthez
nem kell só).
I. Én kenyérsütõ gépben szoktam készíteni az alábbiak szerint:
Elõször a hagymát pici olajon megpárolom, majd a szalonnát kicsit megsütöm benne (bár a recept ezt nem írja).
A kenyérsütõ üstjébe beleöntöm a 300 ml langyos vizet, majd rászórom a kétféle liszt keverékét úgy, hogy a vizet
teljesen befedje. A liszt közepébe mélyedést csinálok és beleöntöm a szárított élesztõt, illetve ha kedvem van, pici sót
szórok a szélére.
A kenyérsütõ gép normál programját indítom el, de szerintem a teljes kiörlésû program is jó. Amikor sípol a gép dagasztás
közben, akkor teszem bele a hagymás-szalonnás keveréket. Utána már nem nyitogatom a kenyérsütõt. Finom kenyér lesz,
de nekem a közepe azért mindig bemélyed.
II. Kézzel is meg lehet dagasztani és sütõben megsütni az alábbiak szerint:
Nem írja a recept, hogy a hagymát és a szalonnát elõre meg kellene sütni!!!
A kétféle lisztet keverõtálba tesszük és gondosan elvegyítjük az élesztõvel. Miután hozzáadtuk a vizet, mindezt gyúrófejjel
ellátott keverõgéppel elõször a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt simára eldolgozzuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik.
Liszttel meghintve kivesszük a tálból, munkalapon rövid ideig jól átgyúrjuk, miközben beledolgozzuk a szalonnát és a
hagymát.
Ezután hosszúkás kenyeret formálunk belõle és kikent sütõlemezre fektetjük. Letakarva, meleg helyen újra addig hagyjuk
kelni, amíg észrevehetõen megnõ.
A tészta tetejét 1 cm mélyen többször bevágjuk (nem nyomjuk) és megkenjük két evõkanál vízzel. Sütõbe tesszük.
Felsõ/alsó hõfok: kb. 180 fok (elõmelegítve)
Légkeveréses sütõnél: kb. 160 fok (elõmelegítés nélkül)
Gázsütõnél: kb. 3-as fokozat (elõmelegítve)
Sütési idõ: kb. 50 perc
Összesen tartalamaz:
78 g fehérje, 141 g zsiradék, 401 g szénhidrát, 13763 kj, 3278 kcal
Jó étvágyat!
kollina
Hozzávalók:
250 g búzaliszt, 250 g durva õrlésû búzaliszt (pl. graham liszt vagy teljes kiõrlésû), 1 tasak szárított élesztõ, 300 ml langyos víz,
150 g kockára vágott húsos szalonna, 100 g pirított hagyma, ha nem túl sós a szalonna, akkor pici só ízlés szerint (az eredeti recepthez
nem kell só).
I. Én kenyérsütõ gépben szoktam készíteni az alábbiak szerint:
Elõször a hagymát pici olajon megpárolom, majd a szalonnát kicsit megsütöm benne (bár a recept ezt nem írja).
A kenyérsütõ üstjébe beleöntöm a 300 ml langyos vizet, majd rászórom a kétféle liszt keverékét úgy, hogy a vizet
teljesen befedje. A liszt közepébe mélyedést csinálok és beleöntöm a szárított élesztõt, illetve ha kedvem van, pici sót
szórok a szélére.
A kenyérsütõ gép normál programját indítom el, de szerintem a teljes kiörlésû program is jó. Amikor sípol a gép dagasztás
közben, akkor teszem bele a hagymás-szalonnás keveréket. Utána már nem nyitogatom a kenyérsütõt. Finom kenyér lesz,
de nekem a közepe azért mindig bemélyed.
II. Kézzel is meg lehet dagasztani és sütõben megsütni az alábbiak szerint:
Nem írja a recept, hogy a hagymát és a szalonnát elõre meg kellene sütni!!!
A kétféle lisztet keverõtálba tesszük és gondosan elvegyítjük az élesztõvel. Miután hozzáadtuk a vizet, mindezt gyúrófejjel
ellátott keverõgéppel elõször a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt simára eldolgozzuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik.
Liszttel meghintve kivesszük a tálból, munkalapon rövid ideig jól átgyúrjuk, miközben beledolgozzuk a szalonnát és a
hagymát.
Ezután hosszúkás kenyeret formálunk belõle és kikent sütõlemezre fektetjük. Letakarva, meleg helyen újra addig hagyjuk
kelni, amíg észrevehetõen megnõ.
A tészta tetejét 1 cm mélyen többször bevágjuk (nem nyomjuk) és megkenjük két evõkanál vízzel. Sütõbe tesszük.
Felsõ/alsó hõfok: kb. 180 fok (elõmelegítve)
Légkeveréses sütõnél: kb. 160 fok (elõmelegítés nélkül)
Gázsütõnél: kb. 3-as fokozat (elõmelegítve)
Sütési idõ: kb. 50 perc
Összesen tartalamaz:
78 g fehérje, 141 g zsiradék, 401 g szénhidrát, 13763 kj, 3278 kcal
Jó étvágyat!
kollina