Karácsonyi receptverseny - Narancsos-fûszeres pulyka póréhagyma- és zellerágyon

2009-12-06

sponsored links

Ennél az ételnél azért nem árt, ha jól elõ van készítve minden, hogy beleférjünk az idõkeretbe.

Hozzávalók:
1 kg pulykamell négy egyforma darabba vágva
3 kezeletlen  héjú narancs
1 szál póréhagyma
1 csomag szárzeller
szegfûszeg, fahéj, só, bors
pohárka brandy
friss zöldfûszerek (tárkony, kakukkfû, petrezselyem)
5 dkg vaj
3 ek cukor
1 ek liszt

A sütõt elõmelegítjük 200 fokra.

A pulykadarabokat leöblítjük, megsózzuk, picit borsozzuk, kevés fahéjjal megszórjuk. (5 perc)

A póréhagymát nem túl vékonyan felkarikázzuk (a zöldjét is), a zellert csíkokra metéljük. Az egyik narancsot félbevágjuk, mindkettõ héjába 4-4 szegfûszeget szúrunk. A másik két narancsnak lereszeljük a héját és kifacsarjuk a levét. (12 perc)

Közben egy nagy serpenyõben vagy széles lábasban felforrósítjuk a vajat, és rádobjuk a póréhagymát. Olyan edényt kellene használni, amit majd sütõbe is tehetünk. Mikor egy kicsit megdinsztelõdött, a pulykát megforgatjuk a hagymás vajon, hogy kifehéredjen, majd hozzáöntjük a brandyt, a narancslevet, a narancshéjat, és a zellert. Mellétesszük a két fél szegfûszeges  narancsot, a zöldfûszereket, és 15 percig fedõ alatt tartjuk. (Összesen max. 25 perc)

Az edényt átteszük a sütõbe, még kb. 10 percig pároljuk, majd levesszük a fedõt, és egy kis színt adunk neki (összesen 15 perc).

A serpenyõben maradt levet leszûrjük. Egy kisebb lábosban három-négy kanál cukorral és egy kanál liszttel mártássá sûrítjük (7 perc)

A Cucina Moderna 2007 decemberi számának receptje alapján.

narancsos-fûszeres pulykamell


Folytats a blogon ... babaesakonyha.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s