Karácsonyi receptverseny - Csokoládés zabaglione karamellizált mandulával és mogyoróval

2009-12-06

sponsored links

Jó-jó, talán nem az a tipikusan-tipikus zabaglione-verzió, de a fizikusoknak komoly fejtörést okozna az a sebesség, amivel a fiúk eltüntették a tesztverziót... Akkor  egyszer voltam benne biztos, hogy nem csak udvariaskodnak :D
Továbbá nagyon könnyû, és maximum fél óra alatt kész van.  Karácsonyi desszertnek ideális.

Hozzávalók:
5 tojássárgája
8 evõkanál cukor + 3 a karamellnek
8 ek édes fehérbor (nálam 2008-as sárga muskotály innen Csókakõrõl)
2 dl habtejszín
1 cs habfixáló
édes babapiskóta (savoiardi)
10-12 dkg egész mandula és mogyoró vegyesen
8 dkg étcsokoládé

Feltesszük a vizet a vízgõznek. Lényeges, hogy a vizet nem sokkal forrpont alatt tartsuk, mert ha felforr, összerántja a habot.
A tejszínhabot a habfixálóval felverjük nem túl kemény habbá. A tojássárgákat a cukorral elkezdjük habosra verni. Nem kötelezõ ennyit adni hozzá, aki kevésbé édesen szereti, tegyen bele kevesebb cukrot. Kanalanként adjuk hozzá a bort, míg mindet fel nem veszi. Átteszük a gõz fölé, és ott verjük addig, míg nagyon könnyû és habos nem lesz.
Lehúzzuk a tûzrõl, egy másik lábosban a gõz fölött megolvasztunk 8 evõkanálnyi étcsokoládét (kb. 8 dkg). Belekeverjük a tojáshabba, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Ha nem tennénk bele a tejszínt, a tojáshab önmagában nagyon hamar összeesne. De ha önmagában melegen szervírozzuk, ahogy álalában szokás, nem kell ilyen úri huncutság.
Egy serpenyõbe beledobjuk a cukorral együtt a magvakat, és addig keverjük, míg nem karamellizálódik.
A zabaglione mellé is adhatjuk a babapiskótával együtt kísérõnek, vagy belekeverjük a habba.


Továbbá megdöntöttem az egy bekezdésben maximálisan elõforduló "hab" szó világrekordját.
A Cucina Moderna 2007 decemberi számának receptje alapján.


csokoládés zabaglione


Folytats a blogon ... babaesakonyha.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s