Karácsonyi narancs puding

2009-12-26

sponsored links


Nem tudom mikor fogunk ott tartani, hogy a karácsonyi menüt még az ünnepek elõtt elkészítsük blogolási céllal, ráadásul olyan idõben fejezve be a fogásokat, hogy télvíz idején is le lehessen fotózni õket. (fotózásban nem annyira jártasaknak: ez napos idõ esetén is kizárólag délután három elõtt lehetséges...) Ha azt nézem, hogy idén MrBean féle pulykát csináltam csekély 10 órai sütõben tartózkodással, legjobb esetben is hajnal 5-kor kéne a sütõt begyújtanom... Hát lehet, hogy többek között ezért nincs sok karácsonyi posztunk, de hogy mégse maradjon ki a bejglik, halak, pulykák ideje a posztok közül, itt egy bár eredetileg karácsonyra szánt narancs puding, amit azonban bármikor elkészíthetünk a téli hónapok alatt. A decemberi Olive-ban találtam. Mivel gõzben sül egyáltalán nem száraz, hátha még a whiskys, tejszínes karamellmártást is rácsurgatjuk....hmmmmm


Hozzávalók: 4 narancs, 22 deka vaj, 22 deka porcukor, 26 deka sütõporos liszt, 4 tojás, 10 deka dió durvára vágva
a szószhoz: 25 deka cukor, 5 deka vaj, 3 felesnyi whisky, 6 ek tejszín (vagy több)

A szósszal kezdjük: Egy kis lábasba szórjuk bele a cukrot és öntsünk rá annyi vizet, ami épp ellepi. Várjuk meg, míg a cukor feloldódik, majd két narancs felszeletelt karikáit tegyük bele a cukorszirupba 6-8 percre fõni. Ha készen vannak, csepegtessük õket le, és tegyük félre a sziruppal együtt.
Most kezdjük a pudingot. Reszeljük le az egyik narancs héját. A két megmaradt narancsot vágjuk félbe, majd a cikkeket is fejtsük szét, és próbáljuk kikaparni a narancs húsát a gerezdeket elválasztó hártya nélkül. (én azért nem keseredtem el, ha nem sikerült tökéletesen a mûvelet)
Habverõvel keverjük össze a tojásokat, vajat, a cukrot, a sütõporos lisztet és a narancshéjat. Fakanállal keverjük bele a narancsdarabokat és a diót is.
Vajazzunk ki egy nagy (kb 2 literes) hõálló tálat, majd a kandírozott narancsszeleteket rendezzük el az edény falán. Öntsük a pudingot a tálba és simítsuk el a tetejét, majd terítsünk rá egy réteg sütõpapírt.
Állítsuk bele a tálat egy nagy fazékba vagy egy mégnagyobb hõálló tálba, majd öntsünk forró vizet a külsõ tálba úgy, hogy a pudingos tál feléig érjen. Fedjük le a pudingot egy jól záró fedõvel, majd rakjuk közepesen meleg (170 fok) sütõbe 2 órára. Ha a víz közben elpárolgott, pótoljuk.
Miközben sül a puding térjünk vissza a szószhoz. Tegyük vissza a tûzre a cukorszirupot, majd karamellizáljuk addig, míg a aranybarna nem lesz. Húzzuk le a karamellt a tûzrõl, majd adjuk hozzá a vajat darabonként (vigyázat, nagyon köpköd). Visszatéve a tûzre mehet bele a whisky és a tejszín is. Rotyogtassuk 2 percig.
A pudingot tálalás elõtt pihentessük 5 percig, majd nagy szeletekbe, tejszínhabbal és jó sok szósszal tálaljuk.


Folytats a blogon ... mennyeimignon.blogspot.com/2009/12/ka...

sponsored links

Keres?s