Kardinális szelet

2009-03-21

sponsored links

Ezt a süteményt egy munkatársnõm ajánlotta figyelmembe, mikor meghallotta, hogy még mindig sok-sok fagyasztott tojásfehérje lapul a mélyhûtõmben. Ötöt lehetett ellõni ehhez recepthez, e mellé jött még öt friss egész tojás. Korrekt kis édesség, gyorsan elfogy.

 


Hozzávalók 2 rúdhoz:

A fehér csíkhoz:

  • 8 tojásfehérje
  • csipet só
  • 18 dkg kristálycukor

A sárga csíkhoz:

  • 3 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg liszt

A ragasztáshoz:

  • valamilyen pikáns lekvár: én házi sárgabarackot és ribizlit is próbáltam, mindkettõvel nagyon finom

 

Elkészítés:

  1. A sütõt elõmelegítettem 180 C-ra (légkeveréses 160 C). 2 sütõlemezt kibéleltem sütõpapírral, úgy, hogy elõtte a hátoldalukra ceruzával 2-3 cm távolságonként ?sorvezetõnek? párhuzamos vonalakat rajzoltam. A sütõpapírokat egy-egy pötty vajjal rögzítettem a sütõlemezhez.
  2. A fehér csíkhoz az 5 kiolvasztott + 3 frissen szétválasztott tojásfehérjét csipet sóval félkeményre vertem, majd evõkanalanként hozzádolgoztam a kristálycukrot, és addig vertem, amíg kemény, fényes habot nem kaptam. Felhasználásig hûtõben pihentettem.
  3. A sárga csíkhoz a 3 tojássárgáját és 2 egész tojást a por- és vaníliás cukorral addig vertem, amíg egészen ki nem világosodott és jó habos nem lett (kb. vajszínûre). Ekkor hozzászitáltam a lisztet és azzal is jól eldolgoztam.
  4. És innen jön a biztos kéz (ezt még gyakorolnom kell): a kétféle krémet külön-külön nejlonzacskóba töltöttem (nem szeretem a habzsákot, szerintem nem lehet olyan jól kinyomni belõle a habot), a végükre kb. 1,5 cm-es lyukat vágtam, és több-kevesebb sikerrel kb. 33 cm hosszú párhuzamos csíkokat nyomtam belõle a sütõpapírra a következõképp: a tepsikre hosszában 3-3 fehér csíkot húztam úgy, hogy köztük kb. ujjnyi távolság maradjon. Ezeket kitöltöttem a sárga masszával. Ebbõl a masszából összesen négy [fehér] [sárga] [fehér] [sárga] [fehér] ? sorozat jön ki, tepsinként 2-2.
  5. A tésztákat bõ 15 percre sütõbe raktam és aranyszínûre sütöttem. Mikor nagyjából kihûlt, 2-2 darabot ribizli- illetve baracklekvárral összeragasztottam. Kétujjnyi szeletekre vágtam.

Recept innen.


Folytats a blogon ... juc.freeblog.hu/archives/2009/03/21/K...

sponsored links

Keres?s