Karamellás túrótorta
sponsored links
Nehéz újrakezdeni írni. Annyi negatívumon vagyunk túl, annyira szörnyû volt március elsõ fele, hogy néha csak feküdni és sírni volna kedvem, de mindenesetre a blogoláshoz nagyon nem volt erõm.
A legrosszabb, ami nagyon-nagyon sok mindent átértékeltetett velem az élet nagy kérdéseibõl, és amirõl igazából nem is tudok még beszélni, Évi-Rogernyúl barátném halála volt, 5-én; de a péntek 13-a sem hozott nekünk szerencsét, mivel önhibánkon kívül totálkárosra törtük szeretett kisautónkat. Szerencse a bajban, hogy némi nyakrándulást leszámítva épen s egészségesen szálltunk ki a kocsi maradványaiból és másnak sem lett semmi baja.
Ennyi rossz után ránk fért már egy kis öröm - Emberke szülinapját (27 éves lett a lelkem:) ünnepeltük, kettesben. És túrótortát kért születésnapi torta gyanánt. (Még jó, hogy nem oroszkrém tortát, rémálmaimban sokszor felrémlik az elsõ közös ünneplésre sütött - sütni próbált -oroszkrém torta tragikomédiája, három próbálkozásra.)
Az egyik gyorsétterem kávézójának süteménykínálatában szerepel a karamellás túrótorta, ezt próbáltam újrakreálni otthon. A túrótorta alapreceptje egy holland áruházlánc ingyenes lapjának tavaly karácsonyi számából származik, ott piros bogyós gyümölcsökkel van megszórva - az a verzió is nagyon finom.
Hozzávalók
20 dkg teljes kiõrlésû keksz, pl. Hobbit keksz, összetörve
5 dkg vaj, felolvasztva
60 dkg natúr krémsajt (50 dkg ricotta és 1 kis pohár joghurt keverékével helyettesítve)
3 tojás, lazán felverve
15 dkg cukor (esetünkben méz, 5 jó nagy kanál)
10 dkg fehér csokoládé, lereszelve (ez az elem nálam mindig kimarad)
5 cl narancslé
15 szem tejkaramella
A sütõt 175 fokra elõmelegítem. A kekszet összekevertem a vajjal és elosztottam egy kivajazott, 24cm-s tortaformába. Nagyjából 10 percig sütöttem, hogy kicsit megszikkadjon a teteje. Közben a tejkaramellát kivéve összekevertem a hozzávalókat egy botmixerrel. A karamellákat kisebb-nagyobb darabokra törtem, kb. 3 evõkanálnyit mikrohullámú sütõben megolvasztottam, a maradékot pedig belekevertem a túróba.
A megolvasztott karamellát ráöntöttem a keksz tetejére, elegyengettem, majd ráöntöttem a túrókrémet. 50 perc alatt gyönyörûen megsül, a karamelldarabok finoman megolvadnak.
Gyertyát lehet rá pakolni, Emberke inkább egy óriási gyertyát kapott, külön tányéron.
A legrosszabb, ami nagyon-nagyon sok mindent átértékeltetett velem az élet nagy kérdéseibõl, és amirõl igazából nem is tudok még beszélni, Évi-Rogernyúl barátném halála volt, 5-én; de a péntek 13-a sem hozott nekünk szerencsét, mivel önhibánkon kívül totálkárosra törtük szeretett kisautónkat. Szerencse a bajban, hogy némi nyakrándulást leszámítva épen s egészségesen szálltunk ki a kocsi maradványaiból és másnak sem lett semmi baja.
Ennyi rossz után ránk fért már egy kis öröm - Emberke szülinapját (27 éves lett a lelkem:) ünnepeltük, kettesben. És túrótortát kért születésnapi torta gyanánt. (Még jó, hogy nem oroszkrém tortát, rémálmaimban sokszor felrémlik az elsõ közös ünneplésre sütött - sütni próbált -oroszkrém torta tragikomédiája, három próbálkozásra.)
Az egyik gyorsétterem kávézójának süteménykínálatában szerepel a karamellás túrótorta, ezt próbáltam újrakreálni otthon. A túrótorta alapreceptje egy holland áruházlánc ingyenes lapjának tavaly karácsonyi számából származik, ott piros bogyós gyümölcsökkel van megszórva - az a verzió is nagyon finom.
Hozzávalók
20 dkg teljes kiõrlésû keksz, pl. Hobbit keksz, összetörve
5 dkg vaj, felolvasztva
60 dkg natúr krémsajt (50 dkg ricotta és 1 kis pohár joghurt keverékével helyettesítve)
3 tojás, lazán felverve
15 dkg cukor (esetünkben méz, 5 jó nagy kanál)
10 dkg fehér csokoládé, lereszelve (ez az elem nálam mindig kimarad)
5 cl narancslé
15 szem tejkaramella
A sütõt 175 fokra elõmelegítem. A kekszet összekevertem a vajjal és elosztottam egy kivajazott, 24cm-s tortaformába. Nagyjából 10 percig sütöttem, hogy kicsit megszikkadjon a teteje. Közben a tejkaramellát kivéve összekevertem a hozzávalókat egy botmixerrel. A karamellákat kisebb-nagyobb darabokra törtem, kb. 3 evõkanálnyit mikrohullámú sütõben megolvasztottam, a maradékot pedig belekevertem a túróba.
A megolvasztott karamellát ráöntöttem a keksz tetejére, elegyengettem, majd ráöntöttem a túrókrémet. 50 perc alatt gyönyörûen megsül, a karamelldarabok finoman megolvadnak.
Gyertyát lehet rá pakolni, Emberke inkább egy óriási gyertyát kapott, külön tányéron.