Kapros tökfasírt
sponsored links
...mert a változatosság gyönyörködtet...
Hála istennek nyár van és ilyenkor a szüleim ellátják a városlakó-panellakó lányukat, azaz engem mindenféle földi jóval... ilyenkor tobzódunk a tökben, cukkiniben, uborkában, kukoricában hogy csak pár dolgot soroljak fel...
Ki is használom hát az alkalmat hogy minél jobban elmerüljek a zöldséges ételek világában, mert egyre inkább errefelé látom az utam...
Tökbõl pl. az elmúlt hetekben készült már rántott tök, tökfõzelék, tökös burgonya, tökös lecsó is, csakhogy ne legyen olyan unalmas :) Ezt a fasírtot is már rég szerettem volna kipróbálni...
A mennyiségeket feleztem, így ha valaki 4 személyre szeretné készíteni, akkor dupla adaggal számoljon. Alkalomadtán szeretném gluténmentes pehelybõl készíteni, most nem volt itthon, de amugy is nálam a pálmát a zabpehely viszi, viszont feltétlen el fogom készíteni úgy is mert kíváncsi vagyok mennyire változik meg az ízvilága a fasírtnak. A zabpehelynek ugyanis szerintem van egy édeskésebb, "diósabb" íze, a kölespehely - hogy is fogalmazzak? - sokkal szárazabb, jellegtelenebb nekem....
Hála istennek nyár van és ilyenkor a szüleim ellátják a városlakó-panellakó lányukat, azaz engem mindenféle földi jóval... ilyenkor tobzódunk a tökben, cukkiniben, uborkában, kukoricában hogy csak pár dolgot soroljak fel...
Ki is használom hát az alkalmat hogy minél jobban elmerüljek a zöldséges ételek világában, mert egyre inkább errefelé látom az utam...
Tökbõl pl. az elmúlt hetekben készült már rántott tök, tökfõzelék, tökös burgonya, tökös lecsó is, csakhogy ne legyen olyan unalmas :) Ezt a fasírtot is már rég szerettem volna kipróbálni...
A mennyiségeket feleztem, így ha valaki 4 személyre szeretné készíteni, akkor dupla adaggal számoljon. Alkalomadtán szeretném gluténmentes pehelybõl készíteni, most nem volt itthon, de amugy is nálam a pálmát a zabpehely viszi, viszont feltétlen el fogom készíteni úgy is mert kíváncsi vagyok mennyire változik meg az ízvilága a fasírtnak. A zabpehelynek ugyanis szerintem van egy édeskésebb, "diósabb" íze, a kölespehely - hogy is fogalmazzak? - sokkal szárazabb, jellegtelenebb nekem....
Hozzávalók:
25 dkg legyalult tök
2-3 evõkanál szárított kapor
3 gerezd fokhagyma szétnyomva
1,5 ek. vegamix
0,5 ek jódozott tengeri só
17,5 dkg zabpehely
Elkészítés:
2,5 deci vízben felteszem fõni a tököt és az összes többit a zabpehely kivételével. 15 percet fõzöm, majd hozzáteszem a zabpelyhet is és kis vizet öntök még rá. Addig fõzöm kevergetve amíg a zabpehely ki nem engedi magából a nyákos anyagot.
Aztán hagyom kihûlni, majd ha kihûlt akkor vizes kézzel fasírtokat formázok belõle, amiket kiolajozott tepsire fektetek és elõmelegített 180 fokos sütõben szép aranybarnára sütöm õket. Sütés közben néha átforgatom a fasírtokat.
20 darab fasírtom lett. Talán a fûszerezés lehetett volna picit "erõsebb"... De lényegében klassz, el is fogyott seccperc alatt...
Langyosan, félig kihûlve jobban ízlett mint melegen.
Héjában sült burgonyával tálaltam.
De kiváló lehet mártogatósokkal, fõzelékekhez feltétnek, vacsira kenyér mellé, aztán párolt zöldség mellé is, salátához, húsevõknek husi mellé is köretnek... szóval tényleg univerzális... :)
Nekem amugy legjobban magában ízlett, mert így nem nyomta el semmi az enyhe kapros aromát.
A receptet innen vettem: LNE III. Húspótlók, fasírtok
2-3 evõkanál szárított kapor
3 gerezd fokhagyma szétnyomva
1,5 ek. vegamix
0,5 ek jódozott tengeri só
17,5 dkg zabpehely
Elkészítés:
2,5 deci vízben felteszem fõni a tököt és az összes többit a zabpehely kivételével. 15 percet fõzöm, majd hozzáteszem a zabpelyhet is és kis vizet öntök még rá. Addig fõzöm kevergetve amíg a zabpehely ki nem engedi magából a nyákos anyagot.
Aztán hagyom kihûlni, majd ha kihûlt akkor vizes kézzel fasírtokat formázok belõle, amiket kiolajozott tepsire fektetek és elõmelegített 180 fokos sütõben szép aranybarnára sütöm õket. Sütés közben néha átforgatom a fasírtokat.
20 darab fasírtom lett. Talán a fûszerezés lehetett volna picit "erõsebb"... De lényegében klassz, el is fogyott seccperc alatt...
Langyosan, félig kihûlve jobban ízlett mint melegen.
Héjában sült burgonyával tálaltam.
De kiváló lehet mártogatósokkal, fõzelékekhez feltétnek, vacsira kenyér mellé, aztán párolt zöldség mellé is, salátához, húsevõknek husi mellé is köretnek... szóval tényleg univerzális... :)
Nekem amugy legjobban magában ízlett, mert így nem nyomta el semmi az enyhe kapros aromát.
A receptet innen vettem: LNE III. Húspótlók, fasírtok