Kakaós kalács - ahogy én szeretem

2008-01-28

sponsored links

Régebben többször is kísérleteztem különféle kalácsok sütésével, de az az igazság, hogy sohasem sikerültek olyanra, amilyenre én szerettem volna. Pedig a kelt tésztákat imádom, és gyakran - elég nagy sikerrel - készítek is minden féle-fajtát belõlük.

Egy nap azt mondtam magamnak, na mostmár elég, igazi kakaós kalácsot akarok enni, nem lehet, hogy éppen én ne tudjam megsütni, amikor a "véremben kellene lennie" (nagymamám még 80 év felett is olyan finom, foszlós kalácsot gyúrt, amit sosem fogok elfelejteni).

Összeszedtem magam és az alábbi receptet ötlöttem ki:

  • 60 dkg BL80-as liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 70 gr olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek. tejföl
  • 1 tk. só
  • keserû kakaópor
  • cukor a kakaóporhoz
  • vaj a forma kenéséhez
  • kevés olaj

A langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttatom az élesztõt. A lisztet átszitálom, beleteszem a sót, cukrot, vajat, tojások sárgáját, a tejfölt, és az élesztõs tejjel jól összegyúrom, amíg "hólyagokat nem vet".

A tésztát ketté választom és az egyik felébe belegyúrok kb. 2 púpozott ek. kakaóport. Külön hagyom kelni mindkettõt. Amikor kétszeres méretûre dagadtak, lisztezett deszkára kinyújtom a fehér tésztát és ugyanolyan méretûre rá alakítva ráteszem a kakaósat is. Bekenem olajjal és bõven megszórom cukros kakaóporral. Ezután feltekerem, és kivajazott formában addig kelesztem, amíg ki nem magasodik a formából.

180°C-on kb. 40 percig sütöm, ha a teteje nagyon megpirulna, alufóliával letakarom és így folytatom tovább.

Az eredmény pedig az alábbi lett. Nagyon finom volt benne a cukros kakaó a rétegek között. (Ettõl egy kicsit kakaós csigás lett)

Azt hiszem a BL80-as liszt volt az, ami miatt 3 napig puha maradt :)

 

 

 


Folytats a blogon ... destinazioneparadiso.freeblog.hu/arch...

sponsored links

Keres?s