Kadarka
sponsored links
Quo vadis kadarka?
A kadarka a magyar gasztronómia megkerülhetetlen eleme. Ha kicsit érzelmesebb ? búsongós ? hangot ütünk meg, lerontott nemzeti kincsünk, szemünk kioltott fénye.
De ne búsongjunk. Kinek mi jelenik meg a kadarka szót hallva? Mgtsz, savanya rettenet, árokszéli másfél literes hangulat, vagy esetleg egy jó pörkölt, fûszerek, a nagyapa bora, sudár savak, gamza, domboldal és egy szép nyárest? Jó szívû és csiszolt nyelvû borisszának bizonyosan ez utóbbi. Sokan dolgoznak ma azon, hogy hamarosan mindenkinek csak ez jusson eszébe.
De, jó vagy rossz elõítéleteinktõl függetlenül a fajta más szempontból is megkerülhetetlen: a bikavérnek fontos eleme (kellene, hogy legyen ? leginkább Szekszárdon), bár ez még inkább kettõssé teszi a képet. Bikavéreink is csak újólag kezdenek feltámadozni halottaikból és megtépázott hírnevükbõl, visszatérünk egyszer rájuk is.
Ha gasztronómia, akkor nyilván ételek. A magyar konyhához a kadarka abszolút jolly joker a kékfrankos mellett. Legyen az egy vastag halászlé, vagy bármilyen paprikás-fûszeres fogás, de úgy általában bármi magyaros, a kadar passzol.
Számtalanszor szembesültem már azzal, hogy pár üveg legyen belõle mindig a polcon, így nem kerülhetek zavarba a hétvégi fõzésnél.
Magyarországon a XIX. században a szõlõültetvények kb. 60%-át tette ki a kadarka, ez a szám a XX. század hatvanas éveire már ?csak? 47.000 ha volt (vessük össze azzal, hogy a teljes magyarországi szõlõültetvény jelenleg pesszimista becslések szerint nem éri el a 60.000 ha-t). A nagyüzemi termelésben inkább a kékfrankos és a cabernet kapott szerepet, a kadarka egyre jobban háttérbe szorult, ami talán elõnyére is vált. Mára emiatt alig 700 hektáron találjuk.
Szerintem azonban minden lehetõség adott ahhoz, hogy teljes legyen a kadarka mostanában annyit hangoztatott reneszánsza. Bizonyosan inkább a vájttorkú borkedvelõk fogják keresni, a hiperek polcain csak hírmondóba akad egy-két palack. Úgy tûnik, hogy a fajta szõlészetileg és borászatilag is kényes volta ellenére egyre többen karolják fel és foglalkoznak vele.
Ezen az estén alföldi, villányi, egri és szekszárdi kadarkákat teszteltünk, borvidékenként csoportba gyûjtve, vakon. Font Sándorné, Mészáros Pál és Dula Bence volt vendég a Borkápolnában, a kereskedés árait a leírás végén feltüntetem.
Mészáros Pál Szekszárdi Fehér Kadarka 2008
Meglepetésbor, a listán nem szerepelt. Mészáros Pálon kívül kereskedelmi forgalomban csak Bõsz Adrián fehér kadarkájával találkozni (arról a borról nagyon jó véleménnyel vagyok). Szép, szinte aranyba hajló reflexek a színben, némi meszesség az illatában. Egyszerû szerkezet, merész savak, de kissé lomha és pohos a vége. 80 pont.
Jekl Villányi Kadarka Siller 2007
Barnás-bordó, mintha idõsödne. Illata elég lakkos, sok alkoholról árulkodik. Már túl van a csúcsán, ízben kis teafû, pici fûszer, rövidke. Többen még széndioxidot is kiáltottak. Akinek még akad, mihamarabb fogyassza el, mielõtt teljesen eltûnnek a savai. (1750 Ft) 75 pont.
Font Pincészet Kadarka Siller 2008
Szamóca illatú, áttetszõ, szolidan fûszeres egyszerûség. Könnyen csúszik. (990 Ft) 72 pont.
Vass Bor Kadarka Siller 2006
Soltvadkert mellõl származik ez a bor is, a pince neve számomra ismeretlenül csengett. Teljesen veresboros szín, talán Légli Pirosborához tudnám hasonlítani. A csipkebogyó és oxidációs jegyek már mutatják az öregedést, azonban ahogy nyílik, úgy mutatkozik meg benne egyre több fûszer. Szerintem nem tiszta kadarka, ezért nem is fajtajelleges, csak félve pontozok. (890 Ft) 77 pont.
Sümegi és Fiai Hajós-Bajai Kadarka 2007
Illatában kis hordózavar, hecsedli és lekvárosság, ízében édeskés, pemetefüves-gyógyfüves jegyeket mutat. Karcsú bor egyedi karakterrel. (2190 Ft) 79 pont.
Frittmann Soltvadkerti Kadarka 2007
Színében sok narancsos árnyalat, illatában alkohollal kísért cseresznye, ami ízben is visszaköszön egy jó fûszeres háttérrel. Igazi homoki arc? (1350 Ft) 76 pont.
Hagymási Egri Kadarka 2005
Mindenféle piros lekvárillatokra lehet asszociálni, no meg délceg savakkal támasztott borsos-fûszeres ízekre. Ennyi, nem több, nem kevesebb. (2350 Ft) 81 pont.
Gróf Buttler Egri Kadarka 2006
Ásványok, nagyszerû savak, rétegzett és mégis testes, aztán kecses, de izmos. Szikár, komoly és tüzes bor pici tanninnal. Vakon is azonnal felismerhetõ Bukolyiék keze munkája. Talán a 2005-ös jobban mutatta a fajta-terroir összhangot, de ez is egy kiváló bor. (5850 Ft) 86 pont.
Mezey-Mayer-Dula Egri ?Tüzes? Kadarka 2006
Téglaszín, rõt és áttetszõ. Meleg tónusok, érett ribiszke az illatban. Fûszerei karakteresek, szépen adják magukat a tûz (illik rá az elnevezés) és magas alkohol ellenére (17-18% között volt a velem szemben ülõ dr. Dula Bence elmondása szerint!). Mégis egyensúlyban találtatott. (3990 Ft) 85 pont.
Jekl Villányi Kadarka Selection 2006
Vaskos mediterrán jelleg sok tanninnal, az általam ideálisnak tartottnál jóval koncentráltabb bor, viszont megfelelõ savai is vannak. Érett és mély gyümölcsösség, rumosdió (alkohol). Igazából inkább Villány, mint kadarka. (4890 Ft) 85 pont.
Malatinszky Kúria Le Sommelier Kadarka 2007
Silleres szín, zárkózott illat, ami lassan megnyílik, de sokat nem árul el. Magas alkohol, közepes test és közepes erejû gyümölcsök. Vidám és nem komolykodik, karcos-fickós nyári történet, fûszerei is vannak. Ez Villány ÉS kadarka. (2250 Ft) 84 pont.
Vylyan Villányi Kadarka 2007
Már illatában is a szilvás jegyek dominálnak. Meleg tónusok, kissé túlérett jegyek, magas savérzet (de nem túl sok sav), érezhetõen jelen lévõ tannin? valahogy nem áll össze érhetõ képpé. Azért erényei is akadnak szép számmal. Pár hete egy 2003-ast bontottam, az már pimpós meggyszörp volt, pedig az érlelhetõség is megérne egy misét. (2990 Ft) 81 pont.
Balla Géza Ménesi Kadarka 2000
A hivatalos soron kívül elõrántott meglepetésbor ez is. Lekváros és még mindig nagyon-nagyon tanninos, szinte tintásan összehúzó. Túlzóan konkrét, hosszasan kell szellõztetni. Viszont nem öregszik vészesen, sõt, egyben van, kellemes édesfûszerei és közepesnél nagyobb teste nem teszik könnyen ihatóvá, de tetszetõs.
Takler Szekszárdi Kadarka 2007
Egy amolyan ?igazi? kadarka, ahogy azt Móricka elképzeli. Csipkebogyó és némi édesség, vidám édesfûszerek, glicerines-olajos, populáris anyag. Jó inni. (2990 Ft) 82 pont.
Vesztergombi Pince Szekszárdi Kadarka 2007
Hordózavar, zártság. Talán rossz formájában kaptuk el. Nem is feszegettem sokat. (3250 Ft)
Mészáros Pál Szekszárdi Kadarka 2007
Babérlevél, zöldfûszerek, cseresznye. Szinte rágható lecsengés. Semmi kiemelkedõ extravagancia, de egy szép és érthetõ kép a kadarkáról. Egyenletesen jó teljesítmény, ez még talán nagyobb kereskedelmi hálózatban is elérhetõ. Emlékszem egy kóstolóra, ahol a 2005-ös egészen kiemelkedõ volt (és lásd a Buttlert is? Vajon a nehéz év kedvezhetett egy ilyen rothadékony fajtának?) (1850 Ft) 83 pont.
Vida Péter Szekszárdi Kadarka 2006
Kis köptetõs gyógyszeresség az illatban. Kesernye és szikárság. Karcsú bor, de nem gyõzött meg. (2650Ft) 79 pont.
Németh Gábor Szekszárdi Kadarka 2007
Meggyes-fûszeres vonalon mozog, vékony, de kellemes ivású. (1990 Ft) 81 pont.
Mészáros Pál ?Szt. Grál? Szekszárdi Kadarka Válogatás 2007
Szintén egy soron kívüli meglepetés. Nagyon koncentrált bor, de egyelõre nem kadarka. Fektetni kell. Egy-két év és nagyot fog szólni. Most kissé konyakos-édeskés, érdekes fûszerekkel, intenzív aromatikával. 85 pont.
A kóstoló végén elégedetten álltam fel az asztaltól: találkozunk többféle kadarka-eszménnyel is és a legtöbb bor hibátlan, fajtajelleges, egyedi volt. Bár elhangzott az est folyamán, hogy valaki egy franciát akart kadarkával itatni és az nem bírta, de szerintem ez nyugodtan lehet a mienk, nem kell senkire ráerõltetni. Magyarországon világhírû, búsongás nélkül. Ezúton kívánok több figyelmet a fajtának, több palackot a gyûjtõk pincéjébe és töretlen lelkesedést a borászoktól, mert bizonyosan megéri.
innen van: http://borravalo.hu/?p=2178